Thom Derks Thom Derks
09/04/2024 10:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2024 11:19

Bullish voor Bitcoin: grote bank verwacht verdubbeling Amerikaanse schuld

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom aankomende woensdag zeer belangrijk is voor de bitcoin koers

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De zorgen over de financiële gezondheid van de Amerikaanse overheid nemen met de dag toe. Waar dit eerder een probleem was dat vooral op de achtergrond speelde, komt het steeds vaker in de mainstream media voorbij. Nu deelt het gerenommeerde Bank of America dat zij over een periode van 8 jaar een verdubbeling van de totale schuld verwachten.

Van 2017 tot 2025 zou de staatsschuld moeten toenemen van 20 biljoen naar 40 biljoen dollar, maar waarom is dat bullish voor bitcoin?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Waarom is dit bullish voor bitcoin?

Dit is bullish voor bitcoin, omdat met de schuld ook de rentekosten van de Amerikaanse overheid blijven toenemen. Voor dit jaar liggen die rentekosten al op meer dan 1 biljoen dollar en dat begint aardig in de Amerikaanse begroting te snijden.

Afbeelding

Door de hoge rentes die de Amerikaanse centrale bank hanteert om de inflatie onder de duim te krijgen, moet de overheid een steeds groter deel van zijn schuld “herfinancieren” tegen die hogere rentes.

Daardoor lopen de rentekosten verder op, stijgen de begrotingstekorten, moeten ze meer schulden op zich nemen en stijgen vervolgens de rentekosten weer. Amerika komt zo in een negatieve schuldspiraal terecht, die steeds sneller begint te draaien.

Dat is bullish voor bitcoin, omdat investeerders begrijpen dat er steeds meer dollars gecreëerd moeten worden om de boel draaiende te houden. Nu al lijkt er een “vlucht naar schaarste” te ontstaan van de Amerikaanse dollar naar de schaarste van bitcoin, goud, aandelen, vastgoed en al het andere wat de overheid niet kan bijdrukken.

Advertentie

Is dit probleem nog op te lossen?

Het is nog maar de vraag of er überhaupt een oplossing is voor het schuldprobleem van Amerika. Jaarlijks kampt het met enorme begrotingstekorten die de schulden weer laten stijgen. De berekeningen van Bank of America en andere grote partijen zijn ook nog een gebaseerd op een scenario waarin er geen recessies of andere crises plaatsvinden.

Komt er wel een recessie? Breekt er wel een virus uit? Krijgen we een gigantisch oorlog? Dan kan het schuldprobleem van Amerika wel eens veel sneller een groot probleem worden voor de wereldmacht.

Om die reden lijkt het lange-termijn plaatje voor de bitcoin koers op dit moment behoorlijk bullish.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie