Thom Derks Thom Derks
24/01/2024 20:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2024 19:49

Bullish voor bitcoin: ‘Ontsnapt de Eurozone aan een recessie?’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bullish voor bitcoin: 'Ontsnapt de Eurozone aan een recessie?'

Foto: Tobias Arhelger/Shutterstock

Na de agressieve renteverhogingen van 2022 en 2023 was de verwachting dat de Eurozone op ieder moment in een recessie zou kunnen vallen. Nu komt macro-econoom Bob Elliot echter met een thread op X, voorheen Twitter, waaruit blijkt dat de Europese economie er mogelijk een stuk beter voorstaat dan iedereen denkt.

“Misschien verslechteren de omstandigheden in de Eurozone […] helemaal niet. Is het mogelijk dat ze zelfs verbeteren? De PMIs (graadmeters gezondheid economie – 50+ is positief) van vanmorgen zetten de trend voort en suggereren dat de situatie verbetert. […] Voor de Eurozone zien we een stabilisatie en duidelijke stijging”, aldus Elliot.

Image

Deze data ondersteunt de bewering van andere analisten die suggereerden dat de omstandigheden helemaal niet zo snel verzwakken als veel economen hadden verwacht.

Image

Zo zien we bijvoorbeeld in Spanje de arbeidsmarkt versterken. Dat was toch niet waar we op hadden gerekend na al die renteverhogingen?

Nog een opvallende ontwikkeling is deze. Wat we in de onderstaande grafiek zien is de rente op Duitse staatsobligaties, die richting het einde van 2023 met 1,20% gedaald is door de markt.

In feite zijn dit “renteverlagingen” die de markt doorvoert.

Image

Hoe kan de markt de rente verlagen?

Dat kan doordat er bijvoorbeeld verwachtingen zijn over agressieve renteverlagingen voor 2024 (wat het geval is), waardoor de markt die rentes nu alvast “inprijst” en we de gevolgen daarvan nu al voelen.

Image

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat aandelen (en bitcoin) in precies die periode dat de rentes dalen aan een agressieve klim begonnen. Voor bitcoin resulteerde dat in een koers van 49.000 dollar als de top van de ETF-hype en aandelen maken momenteel zelfs all-time highs in de Verenigde Staten.

Image

Voor dit jaar verwacht de markt nog even 1,50 procent aan renteverlagingen van de Europese Centrale Bank. Gezien de huidige ontwikkeling van de bitcoin koers hebben we die renteverlagingen ook echt nodig.

Naast de ECB zou het fijn zijn als de Amerikaanse centrale bank ook volgt met renteverlagingen.

Het is echter nog maar de vraag of die hoge verwachtingen (1,50 procent aan renteverlagingen van de ECB), ook daadwerkelijk uitkomen. Met de huidige inflatiecijfers is er voor de ECB toch helemaal geen reden om de rente te verlagen?

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie