Thom Derks Thom Derks
26/10/2022 10:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/10/2022 10:20

CFTC-voorzitter herhaalt: “Bitcoin en ethereum zijn grondstoffen”

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Alleen Bitcoin en Ethereum zijn echt decentraal, zegt Chainlink topman

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

De machtsstrijd tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over de crypto-sector blijft voortduren. Door deze tweestrijd binnen de Amerikaanse overheid, weten investeerders niet welke regels en uitspraken ze nu kunnen volgen.

‘Geen ethereum ETF lancering in mei’, grote bank wijzigt standpunt
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Bitcoin en ether zijn grondstoffen

CFTC-voorzitter Rostin Behnam is van mening dat zowel bitcoin (BTC) als ethereum (ETH) kwalificeren als digitale grondstof en dus geen effecten zijn. Vooral over ethereum zijn er de laatste tijd twijfels, vanwege de transitie naar Proof-of-Stake.

SEC-voorzitter Gary Gensler heeft daar weer een andere mening over. Hij wil bitcoin best een grondstof noemen, maar heeft niet dezelfde mening over assets als ethereum en XRP.

Afgelopen maand na de Merge, sprak Gensler zich plotseling uit over Proof-of-Stake munten, die volgens hem ook zouden kwalificeren als effect. De kwalificatie als effect kan weleens nare consequenties hebben voor ethereum.

Alle cryptobeurzen hebben namelijk niet de juiste licenties om effecten op hun platform te mogen noteren. Een effect is een waardepapier, vergelijkbaar met een aandeel, waar een bepaalde winstverwachting aanhangt.

Behnam is het op zijn beurt weer niet met Gary Gensler eens. Hij is van mening dat ethereum niet kwalificeert als effect, waardoor we maar moeten hopen dat hij uiteindelijk degene is die het laatste woord heeft over deze kwestie.

Advertentie

We moeten samenwerken

Behnam is van mening dat zijn organisatie en de SEC uiteindelijk samen moeten werken om tot een oplossing te komen. Voor investeerders is het belangrijk dat er duidelijkheid komt. Beide organisaties bestaan onder andere om investeerders te beschermen. In die zin is het extra vreemd dat ze tot nu toe juist verwarring en onzekerheid creëren.

“Ik heb gesuggereerd dat ether een grondstof is en Gary Gensler denkt daar anders over”, zo sprak Behnam tijdens een evenement in Manhatten, New York. De twee machtige financiële instellingen moeten dit vraagstuk uiteindelijk met elkaar oplossen.

Voor de industrie is het in ieder geval geen goede zaak dat over dit vraagstuk al zo lang onduidelijkheid is. Met name grote investeerders zullen om die reden terughoudend zijn om te investeren. Zij hebben immers zekerheid nodig en die is er op dit moment niet.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie