Kevin Schijven Kevin Schijven
09/12/2021 05:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2021 05:39

CIA gaat zich extra focussen op Bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
CIA gaat zich extra focussen op Bitcoin

De Central Intelligence Agency, of CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten, gaat zich meer richten op cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Dat meldt CIA directeur William Burns tijdens de Wall Street Journal CEO Council Summit.

Burns sprak over verschillende onderwerpen, waaronder de dreiging van de Russen op Oekraïne. Toen vroeg iemand over de rol van crypto in zogeheten ransomware attacks, oftewel aanvallen met gijzelsoftware.

Vermogensbeheerder ziet bitcoin boven $1 miljoen stijgen vóór 2030
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto & Ransomware

Volgens de CIA directeur kan crypto een “enorme impact” hebben en is dit te zien met de recente ransomware aanvallen. Afgelopen zomer werd de grootste oliepijplijn in de VS, de Colonial Pipeline, stilgelegd na hackers data met behulp van ransomware hadden vergrendeld. Ze vroegen vervolgens om losgeld in bitcoin. De Federal Bureau of Investigation (FBI) had kort daarna de bitcoin weer snel afgepakt.

Burns vertelt dat zijn voorganger al was begonnen aan meerdere projecten die gericht zijn op het onderzoeken van crypto:

“Dit heb ik geërfd. Mijn voorganger was hiermee begonnen. Ze hadden een aantal verschillende projecten in gang gezet gericht op cryptocurrency en probeerden ook te kijken naar de gevolgen van de tweede en derde orde en hielpen met onze collega’s in andere delen van de Amerikaanse regering om solide informatie te verstrekken over wat we ook zien.”

Hij noemt het onderzoeken van crypto een “belangrijke prioriteit” voor de CIA en meldt dat de instantie van plan is om hier meer middelen en aandacht aan te besteden. Hij voegt daaraantoe dat de CIA op zoek is naar experts in crypto en blockchain-technologie om zijn team van analisten aan te vullen.

De directeur vertelt echter niet hoe de CIA precies van plan is om cybercriminaliteit aan te pakken, maar suggereert dat de CIA zal richten op de financiële netwerken voor criminele groepen die digitale valuta gebruiken voor losgeld.

Begin dit jaar noemde een voormalig CIA directeur, Michael Morrel, blockchain analyse nog een zeer effectief middel in de strijd tegen criminaliteit, maar dat het nog te weinig gebruikt wordt door handhavingsinstanties. Hij zei toen ook dat Bitcoin minder illegale activiteiten ziet dan het traditionele bankensysteem.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie