Kevin Schijven Kevin Schijven
21/04/2022 13:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2022 13:10

Crypto en bitcoin investeerders verdienden $163 miljard in 2021!

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Crypto en bitcoin investeerders verdienden $163 miljard in 2021!

Foto: totojang1977/Shutterstock

Volgens een nieuw onderzoek van analysebedrijf Chainalysis hebben cryptocurrency investeerders het afgelopen jaar maar liefst $162,7 miljard winst gemaakt. Het is een stijging van meer dan 400% ten opzichte van de $32,5 miljard van 2020.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meer winst met ethereum dan bitcoin

Verreweg het grootste deel van de winst werd behaald met bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), namelijk 93% van het totaal. Ether kwam met $76,3 miljard zelfs iets hoger uit dan de $74,4 miljard van bitcoin. De reden hiervoor is de sterke opkomst van de decentralized finance (DeFi) markt op het Ethereum netwerk, zeggen de onderzoekers:

“Wij zijn van mening dat dit een weerspiegeling is van de toegenomen vraag naar Ethereum als gevolg van de opkomst van DeFi in 2021, aangezien de meeste DeFi-protocollen zijn gebouwd op de Ethereum blockchain en Ethereum als hun primaire valuta gebruiken.”

Advertentie

Hoeveelheid winst uit crypto per land

Amerikaanse investeerders waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de winst, namelijk zo’n $47 miljard, oftewel 29% van het totaal. Daarna volgt het Verenigd Koninkrijk met 8 miljard (5%), Duitsland met $6 miljard (3,6%), Japan met 5,5 miljard (3,4%), en China met $5 miljard (3,1%). Nederland is op de 12e positie te vinden met $3,2 miljard (1,9%).

Chainalysis geeft echter toe dat het om schattingen gaat. Het bedrijf kan alleen naar blockchain data kijken en wanneer geld op exchanges wordt gestort en opgenomen. Chainalysis keek niet naar individuele rekeningen of naar mogelijke belasting. Daarnaast meldt het onderzoeksbedrijf dat het moeilijk was om de gegevens per land op te splitsen aangezien blockchain-transacties geen geografische informatie bevatten.

“Het is niet perfect – idealiter zouden we de winst op individueel of wallet niveau willen berekenen in plaats van op serviceniveau, maar deze methode geeft ons nog steeds een redelijke schatting van de totale winst voor gebruikers van cryptocurrency in een bepaald land.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie