Timo Bult Timo Bult
20/11/2023 21:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2023 18:02

Crypto-fondsen groeien voor de 8e week op rij, bitcoin blijft de baas

Bitcoin-BTC Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto-fondsen groeien voor de 8e week op rij, bitcoin blijft de baas

Foto: Jan van der Wolf/Shutterstock

De instroom van kapitaal bij de grote crypto-investeringsproducten was ook vorige week weer positief. Uit data van crypto-fondsbeheerder CoinShares blijkt dat al 8 weken op rij meer geld in deze producten werd geïnvesteerd dan eruit werd gehaald. Bitcoin (BTC) bleef daarbij de koning op dit vlak.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto instromen schieten naar $1,3 miljard

CoinShares meldt dat er vorige week 176 miljoen dollar werd geïnvesteerd in fondsen als die van Grayscale en CoinShares zelf. Dit markeert alweer de 8e week dat de instromen positief waren.

De in- en uistromen van crypto-investeringfondsen. Bron: CoinShares.

Wel neemt de instroom iets af ten opzichte van de vorige weken. Desalniettemin brengt de positieve instroom van vorige week de teller voor 2023 op $1,3 miljard aan investeringen. Wel is dit een stuk minder dan in 2021 en 2020, toen de totale instromen respectievelijk $10,7 en 6,6 miljard bedroegen.

Investeren in crypto via beursfondsen biedt verschillende voordelen. Zo hoeven investeerders niet zelf de crypto in bewaring te nemen en kunnen ze blootstelling aan crypto krijgen via de meer traditionele wegen, zoals een broker.

CoinShares merkt op dat de verhouding tussen het crypto handelsvolume en het handelsvolume van deze beursfondsen een flinke verschuiving heeft gezien:

“Interessant is dat het ETP [lees, beursfonds]-aandeel van de totale cryptovolumes stijgt, met een gemiddelde van 11% vergeleken met het historische langetermijngemiddelde van 3,4%, en ruim boven de gemiddelden van de bullmarkt van 2020/21.”

Bitcoin blijft de baas

Het overgrote deel van de instromen ging naar fondsen die gebaseerd zijn op bitcoin. Maar liefst 155 miljoen van de 176 miljoen ging naar BTC fondsen. Nog een positief teken is dat fondsen die op bitcoin shorts zijn gebaseerd juist een uitstroom zagen. Met shorten kunnen investeerders winst maken als de bitcoin koers daalt.

Het positieve sentimen ligt volgens de onderzoekers vooral in één hoek:

“Wij zijn van mening dat dit aanhoudend positieve sentiment verband houdt met de aanstaande goedkeuring van een spotgebaseerde Bitcoin ETF in de VS.”

Ook altcoins zagen positieve cijfers. Solana fondsen haalden 13,6 miljoen binnen en Ethereum fondsen 3,3 miljoen. Kleine uitstromen werden waargenomen bij beursproducten omtrent uniswap (-550.000 dollar) en polygon (-860.000 dollar).

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement