Foto: Sashkin/Shutterstock
Goedemorgen Crypto Insiders, in dit artikel presenteren we een samenvatting van de meest relevante gebeurtenissen in de cryptowereld die afgelopen nacht hebben plaatsgevonden.
Hiermee ben je snel bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen. Gedurende de dag verschijnen er op Crypto Insiders uitgebreidere artikelen over deze thema’s.
Bitcoin faalt opnieuw uitbraak ondanks positieve inflatiecijfers
Bitcoin (BTC) faalde gisteren, net als de dag daarvoor, een uitbraak omhoog. Bitcoin kwam kort boven $59.000 uit voordat de koers begon te dalen.
Die daling vond plaats kort na de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). Hoewel de inflatiecijfers lager uitkwamen dan verwacht, wat momenteel positief is voor bitcoin, reageerde de koers toch negatiever dan verwacht.. Met een prijs van $57.110 staat bitcoin vandaag 1,8% in het rood.
Solana (SOL) vangt de hardste klap onder de grootste cryptomunten en zakt met 4,1% naar $135,89. Daarentegen stijgt toncoin (TON) met 2,7% naar $7,37 en ripple (XRP) met 3,3% naar $0,459.
In de top 100 kunnen we near protocol (NEAR) vinden met een stijging van 5,3%, maker (MKR) met 5,7% en mantra (OM) met ruim 7%.
Daarentegen zakt celestia (TIA) met 7%, render (RNDR) met bijna 8% en bonk (BONK) zelfs met meer dan 10%. Klik hier voor een uitgebreidere koersupdate.
Sentiment zakt nog dieper: Bitcoin Fear & Greed Index nu op ‘extreme angst’
Het marktsentiment is de laatste tijd flink verslechterd. Van de week schreven we al dat de bekende Bitcoin Fear & Greed Index gevallen was naar ’27’, of angst.
Inmiddels komt de index zelfs nog lager uit. De Index is nu gedaald naar ‘25’, oftewel ‘extreme angst’, voor het eerst in 18 maanden.
Bitcoin Fear and Greed Index is 25 — Fear
Current price: $57,345 pic.twitter.com/efreWqUJz4— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) July 12, 2024
Is Duitsland bijna klaar met de BTC dump?
Veel van de angst op de markt wordt gecreëerd door zorgen over een aanstaande dump door Mt. Gox schuldeisers. Deze groep ontvangt binnenkort bijna $9 miljard aan bitcoins die ze verloren toen Mt. Gox gehackt werd en ten onder ging.
Ook de Duitse overheid heeft de laatste weken voor veel angst gezorgd door al daadwerkelijk grote hoeveelheden bitcoin te dumpen die het in beslag had genomen.
Gisteren dumpte de overheid wederom een grote hoeveelheid: meer dan 10.000 BTC ter waarde van $615 miljoen.
Daarmee lijkt echter het einde in zicht te komen. Duitsland heeft nog zo’n 9.000 BTC over, minder dan 20% van het oude totaal.
Niet Duitsland, maar korte termijn beleggers
Overigens is het niet de Duitse overheid die de bitcoin dumpt, maar een van zijn staten: Saksen. Hoewel de verkoop zwaar bekritiseert wordt, heeft Saksen geen keuze. In beslag genomen activa moet na een bepaalde tijd geliquideerd worden.
Overigens zegt analysebedrijf CryptoQuant dat sowieso niet Duitsland verantwoordelijk is voor de grootste hoeveelheid van de recente bitcoin verkopen.
Volgens de analisten zijn het vooral korte termijn beleggers die de recente stijging van de bitcoin reserves op beurzen hebben gezorgd.
Bitcoin kan een zomer 2021-achtige correctie tegemoet gaan
Ook melden de analisten van CryptoQuant aan CNBC dat bitcoin nog zelfs een diepere correctie kan ondergaan, net zoals in 2021 het geval was.
In dat jaar nam de enorme bullrun in de zomer een pauze en maakten veel koersen een diepe duik. Bitcoin viel van $63.000 helemaal terug naar $30.000.
Bitcoin-ETF instroom zet voor vijfde dag op rij door
Toch hebben we ook wat positiever nieuws. De bitcoin-ETF’s presteerden deze week zeer goed. De ETF- beleggers maken duidelijk gebruik van de dip.
De bitcoin-ETF’s bereikten gisteren hun vijfde dag op rij van instroom. Deze kwam echter met $78,9 miljoen wel lager uit dan de dagen daarvoor. Zo’n $880 miljoen is in vijf dagen naar de ETF’s gegaan.