Kevin Schijven Kevin Schijven
20/05/2024 11:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/05/2024 11:35

Cryptobedrijven zien investeringen 40% stijgen naar $2,4 miljard: 3 oorzaken

Bitcoin-BTC
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin kan exploderen na korte dip door toenemende liquiditeit

Foto: XanderSt/Shutterstock

De cryptomarkt heeft de afgelopen twee kwartalen een sterke groei doorgemaakt, waaronder de koersen van veel cryptomunten

Ook investeringen in nieuwe cryptobedrijven namen in de eerste drie maanden van 2024 sterk toe en voor het tweede kwartaal op rij.

Crypto Ontbijt: Bitcoin stijgt hard na aanslag, ethereum-ETF’s deze week?
Crypto Ontbijt: Bitcoin stijgt hard na aanslag, ethereum-ETF's deze week?

Cryptobedrijven ontvangen $2,4 miljard aan investeringen in 2024

Cryptostartups ontvingen in het eerste kwartaal van 2024 maar liefst $2,4 miljard aan investeringen van durfkapitalisten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van data van Pitchbook.

Dat is een groei van maar liefst 40,3% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. Deze investeringen werden verdeeld over 518 verschillende deals.

Opvallend is dat wereldwijde investeringen van durfkapitalisten in dezelfde periode juist daalden naar het laagste punt in vijf jaar.

“Het herstel van openbaar verhandelde tokens en de voortdurende toename van institutionele adoptie zorgen voor meer durfkapitaalfinanciering,” zegt Pitchbook-analist Robert Le.

Volgens PitchBook zijn startups die zich richten op de infrastructuur voor crypto- en blockchaintechnologie de koplopers in financiering in Q1 2024.

De grootste deal werd gesloten door het gedecentraliseerde cloudplatform Together AI, dat $106 miljoen ophaalde in een vroege investeringsronde geleid door Salesforce Ventures, waarmee het bedrijf werd gewaardeerd op $1,1 miljard.

Advertentie

3 factoren die leidde tot hogere investeringen in bitcoin- en cryptobedrijven

Investeringen in cryptostartups namen sinds begin 2022 flink af, maar sinds oktober 2023 keerde weer een grote mate van vertrouwen terug naar de cryptomarkt.

Dat had te maken met drie factoren. De eerste factor was de recente bitcoin (BTC) halving. De halving belooft prijzen in de toekomst omhoog te sturen en daarom zien we vaak al in de aanloop een zogenaamde pre-halving bull-run plaatsvinden.

De tweede factor waren de bitcoin exchange-traded funds (ETF’s). Eindelijk werden deze beursfondsen goedgekeurd en dat bracht legitimiteit naar bitcoin voor de traditionele financiële wereld.

De markt achtte de kans op een goedkeuring groot vanwege het feit dat BlackRock ditmaal meedeed met de race en Grayscale een rechtszaak had gewonnen tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Tot slot leidde de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rentes flink zou verlagen tot een verbeterd marktsentiment.

In 2024 bleek echter de inflatie toch hardnekkiger te zijn dan gehoopt en dat leidt ertoe dat renteverlaging worden uitgesteld en er minder verlagingen dit jaar zullen plaatsvinden dan begin dit jaar nog werd verwacht.

De bitcoin koers bereikte in maart een nieuwe all-time high, maar heeft sindsdien moeite om het momentum vol te houden. Het aantal nieuwe bitcoin-adressen is recentelijk fors afgenomen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie