Kevin Schijven Kevin Schijven
24/08/2020 14:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/08/2020 14:35

"Cryptocurrency is de volgende stap in de evolutie van geld," educatief filmpje van IMF krijgt veel kritiek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 23 augustus een educatief filmpje op Twitter geplaatst met uitleg over cryptocurrencies in het algemeen. In de video worden enkele van de voor- en nadelen van crypto kort uitgelegd.

Maar als we de risico’s kunnen tegengaan, dan kan deze nieuwe technologie, of een variant daarvan, de manier waarop we verkopen, kopen, sparen, investeren en betalen, volledig veranderen. En wie weet is dit de volgende stap in de evolutie van geld.

Aldus het filmpje, waarin de volgende voordelen van crypto worden opgenoemd: Transacties zijn direct en hebben geen tussenpersoon nodig. Transacties worden uitgezonden naar het hele netwerk en worden op een permanente wijze opgeslagen waardoor het vrijwel onmogelijk is om ermee te sjoemelen. Kosten voor transacties zijn lager en sneller, vooral internationaal. En mensen zonder bankrekening kunnen alsnog goederen kopen en verkopen.
De volgende risico’s worden benoemd: Transacties zijn meestal anoniem en sommige zijn zelfs ontraceerbaar. “Slechteriken” zouden daarom gemakkelijker betalingen kunnen maken. Als je je wachtwoord kwijt bent, ben je ook je geld kwijt. Het is erg volatiel. Het kan nog geen grote bedragen snel verwerken, en het is nog niet algemeen aanvaard.
De video is inmiddels bijna 500.000 keer bekeken. Door de simpele (en ietwat oppervlakkige) uitleg van crypto kan dit een positieve invloed hebben op de adoptie. De crypto-community op Twitter is er echter minder blij mee. Bepaalde voordelen worden niet genoemd en er ligt veel nadruk op de nadelen die niet helemaal kloppen.
Zo valt het op dat geen enkele cryptocurrency bij naam wordt genoemd. Alleen een plaatje, kort in zicht, toont de afkortingen voor bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en XRP (XRP) in de video. Meerdere reacties melden ook dat de schaarste van bitcoin niet wordt benoemd. Door het maximale aanbod wordt bitcoin gebruikt als afdekking tegen inflatie. Ook vragen mensen zich af de anonimiteit per se iets slechts is in een wereld waar privacy steeds moeilijker te beschermen is. Tevens is de volatiliteit juist aantrekkelijk voor veel investeerders. En wie bepaalt wie deze “slechteriken” zijn en maken zij dan geen gebruik van fiatvaluta?

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie