Deloitte: Kwantumcomputers vormen mogelijk gevaar voor 25% van de bitcoin (BTC)-voorraad

Volgens ‘Big Four‘ auditor Deloitte loopt een grote hoeveelheid bitcoin (BTC) in de toekomst mogelijk gevaar. Het gevaar waar de onderzoekers van Deloitte voor waarschuwen komt uit de hoek van kwantumcomputers, die specifieke bitcoin-wallets zouden kunnen kraken. Dit maakt Deloitte in een op 22 december verschenen artikel bekend.

Volgens de onderzoekers loopt BTC die in zogenaamde “pay-to-public-key (p2pk)”-wallets staan gevaar voor de toekomstige kwantumcomputers. Dit type wallets werden in het begin van Bitcoins bestaan gebruikt en hebben standaard de public key op de blockchain staan, waarmee deze kwantumcomputers mogelijk private keys van een wallet kunnen achterhalen.

Later werd een nieuw standaard ingevoerd; “pay-to-public-key-hash (p2pkh).” Deze wallets publiceren hun public key pas zodra er een transactie mee wordt verzonden. Er staan momenteel echter 4 miljoen bitcoins in oudere p2pk- en hergebruikte p2pkh-wallets, waarmee zo’n $28,6 miljard aan BTC mogelijk gevaar loopt:

we zien dat het aantal Bitcoins dat is opgeslagen in hergebruikte p2pkh toeneemt van 2010 tot 2014, en sindsdien langzaam afneemt om de huidige hoeveelheid van 2,5M Bitcoins te bereiken. Dit suggereert dat mensen over het algemeen de beste gebruiken volgen om p2pk-adres niet te gebruiken en p2pkh-adressen niet opnieuw te gebruiken. Toch zijn er nog steeds meer dan 4 miljoen BTC (ongeveer 25% van alle Bitcoins) die potentieel kwetsbaar zijn voor een kwantumaanval.

De onderzoekers stellen vervolgens dat de beste manier om je bitcoins tegen een dergelijke kwantumaanval te beschermen, het naar een nieuw p2pkh-adres te sturen en het hierin te laten staan:

p2pkh-adressen die nooit zijn gebruikt om Bitcoins uit te geven, zijn veilig, omdat hun public keys nog niet openbaar zijn. Dit betekent dat als je je Bitcoins naar een nieuw p2pkh-adres stuurt, ze niet kwetsbaar zijn voor een kwantumaanval.

Kwantumcomputers vormen (nog) geen gevaar

Wanneer kwantumcomputers een gevaar zullen vormen voor dit type wallet is onduidelijk aangezien dit afhangt van de ontwikkelingen van kwantumcomputers. De onderzoekers stellen:

In de Bitcoin-blockchain duurt het momenteel ongeveer 10 minuten voordat transacties worden gemined (tenzij het netwerk overbelast is, wat in het verleden vaak is gebeurd). Zolang het een kwantumcomputer langer kost om de private key van een specifieke public key af te leiden, zal het netwerk beveiligd zijn tegen een kwantumaanval. Huidige wetenschappelijke schattingen voorspellen dat een kwantumcomputer ongeveer 8 uur nodig heeft om een typische Bitcoin-private key af te leiden, wat betekent dat Bitcoin in principe bestand moet zijn tegen kwantumaanvallen (zolang je adressen niet opnieuw gebruikt).

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€25.789,30 Kopen
1
Litebit
€26.016,40 Kopen
2
Bitcoinmeester
€26.023,80 Kopen
3
SATOS
€26.239,90 Kopen
Meer nieuws

Amerikaan bouwt ethereum (ETH) mining installatie in achterbak BMW, maar waarom?

Een dikke BMW i8 ter waarde van ongeveer €150.000 komt de parkeerplaats oprijden. Een persoon stapt uit en zet zijn achterklep open. Je verwacht...

Ripple (XRP) had een topjaar in 2020 en tekende 15 nieuwe klanten na de SEC aanklacht, aldus CEO

Ripple werd eind vorig jaar aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf wordt beschuldigd van de illegale verkoop van $1,3...

Bitcoin en alle huidige crypto zijn niet duurzaam en zullen geen fiat vervangen, zegt president Bank of England

Andrew Bailey, president van de Bank of England (BoE), de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, zegt dat alle cryptocurrencies momenteel op de markt,...

Harvard en Yale universiteiten investeren al meer dan een jaar in bitcoin (BTC) volgens deze bron

Naar verluidt gebruiken een aantal van de grootste universiteiten van de VS hun zogeheten endowment funds, of donatiefondsen, al meer dan een jaar om...

Rothschild Investment Corporation koopt nog meer bitcoin (BTC) via fonds van Grayscale

Rothschild Investment Corporation, een makelaarsbedrijf uit Chicago, investeerde eind vorig jaar weer groots in bitcoin (BTC). De beursvennootschap kocht 5.954 aandelen van de Grayscale Bitcoin...

Russische ambtenaren mogen vanaf 1 april 2021 geen crypto als bitcoin of ethereum meer bezitten

De regelgeving omtrent cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) neemt weer een vreemde wending in Rusland. Vorige maand was nog op Crypto Insiders te...