Timo Bult Timo Bult
23/12/2019 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/12/2019 07:00

Deloitte: Kwantumcomputers vormen mogelijk gevaar voor 25% van de bitcoin (BTC)-voorraad

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Deloitte 25% van de bitcoin (BTC)-voorraad loopt mogelijk gevaar voor kwantumaanvallen

Volgens ‘Big Four‘ auditor Deloitte loopt een grote hoeveelheid bitcoin (BTC) in de toekomst mogelijk gevaar. Het gevaar waar de onderzoekers van Deloitte voor waarschuwen komt uit de hoek van kwantumcomputers, die specifieke bitcoin-wallets zouden kunnen kraken. Dit maakt Deloitte in een op 22 december verschenen artikel bekend.
Volgens de onderzoekers loopt BTC die in zogenaamde “pay-to-public-key (p2pk)”-wallets staan gevaar voor de toekomstige kwantumcomputers. Dit type wallets werden in het begin van Bitcoins bestaan gebruikt en hebben standaard de public key op de blockchain staan, waarmee deze kwantumcomputers mogelijk private keys van een wallet kunnen achterhalen.
Later werd een nieuw standaard ingevoerd; “pay-to-public-key-hash (p2pkh).” Deze wallets publiceren hun public key pas zodra er een transactie mee wordt verzonden. Er staan momenteel echter 4 miljoen bitcoins in oudere p2pk- en hergebruikte p2pkh-wallets, waarmee zo’n $28,6 miljard aan BTC mogelijk gevaar loopt:

we zien dat het aantal Bitcoins dat is opgeslagen in hergebruikte p2pkh toeneemt van 2010 tot 2014, en sindsdien langzaam afneemt om de huidige hoeveelheid van 2,5M Bitcoins te bereiken. Dit suggereert dat mensen over het algemeen de beste gebruiken volgen om p2pk-adres niet te gebruiken en p2pkh-adressen niet opnieuw te gebruiken. Toch zijn er nog steeds meer dan 4 miljoen BTC (ongeveer 25% van alle Bitcoins) die potentieel kwetsbaar zijn voor een kwantumaanval.

De onderzoekers stellen vervolgens dat de beste manier om je bitcoins tegen een dergelijke kwantumaanval te beschermen, het naar een nieuw p2pkh-adres te sturen en het hierin te laten staan:

p2pkh-adressen die nooit zijn gebruikt om Bitcoins uit te geven, zijn veilig, omdat hun public keys nog niet openbaar zijn. Dit betekent dat als je je Bitcoins naar een nieuw p2pkh-adres stuurt, ze niet kwetsbaar zijn voor een kwantumaanval.

Crypto Rewind: Bitcoin halving, goedkeuring ETF’s in Hongkong en meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Kwantumcomputers vormen (nog) geen gevaar

Wanneer kwantumcomputers een gevaar zullen vormen voor dit type wallet is onduidelijk aangezien dit afhangt van de ontwikkelingen van kwantumcomputers. De onderzoekers stellen:

In de Bitcoin-blockchain duurt het momenteel ongeveer 10 minuten voordat transacties worden gemined (tenzij het netwerk overbelast is, wat in het verleden vaak is gebeurd). Zolang het een kwantumcomputer langer kost om de private key van een specifieke public key af te leiden, zal het netwerk beveiligd zijn tegen een kwantumaanval. Huidige wetenschappelijke schattingen voorspellen dat een kwantumcomputer ongeveer 8 uur nodig heeft om een typische Bitcoin-private key af te leiden, wat betekent dat Bitcoin in principe bestand moet zijn tegen kwantumaanvallen (zolang je adressen niet opnieuw gebruikt).

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie