Kevin Schijven Kevin Schijven
08/01/2021 06:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2021 06:55

Deze 3 apps stelen al een jaar lang onopgemerkt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) van gebruikers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Deze 3 apps stelen al een jaar lang onopgemerkt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) van gebruikers

Er is een nieuwe grootschalige operatie ontdekt gericht op cryptocurrency gebruikers met als doel crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) te stelen. Dat melden onderzoekers van cybersecuritybedrijf Intezer op 5 januari:


De operatie bestaat uit een volledige marketingcampagne, drie applicaties en een nieuwe remote access tool, of RAT. Een RAT is een programma waarmee computers op afstand kunnen worden overgenomen.
Intezer noemt deze RAT de ElectroRAT en meldt dat het zeer zeldzaam is dat een dergelijke trojan van de grond af aan is opgebouwd en gebruikers op zowel Windows, Linux als macOS kan aanvallen.
ElectroRAT zit verstopt in drie verschillende apps: Jam en eTrade zijn crypto handelsbeheer apps en DaoPoker is een crypto poker app. Alle drie apps zijn gebouwd op Electron (vandaar de naam).
De apps worden gepromoot op forums en social-mediaplatformen. Ook bestaan er neppe Twitter accounts voor elke app om ze legitiem te laten lijken. Mensen die een van deze drie apps downloaden installeren dus eigenlijk onbewust ElectroRAT op hun computer.
ElectroRAT bevat meerdere functionaliteiten waaronder een zogeheten keylogger, een screenshot maker, de mogelijkheid om bestanden van en naar de harde schijf te downloaden en te uploaden, en de mogelijkheid om op afstand commando’s uit te voeren.
Intezer schat op basis van het aantal unieke gebruikers op de websites dat wellicht al 6,5 duizend mensen zijn geïnfecteerd. Ook blijkt dat de trojan al sinds januari 2020 wordt verspreid, en grotendeels onopgemerkt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie