Ivo Melchers Ivo Melchers
13/04/2024 13:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2024 11:38

Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Bitcoin (BTC) heeft gisteren een enorm bloederige dag meegemaakt. De bitcoin koers crashte uit het niets met een totaal van 8%, zonder dat hier binnen de cryptowereld een duidelijke reden voor leek te zijn. Een bekende econoom op socialmediaplatform X heeft voor opheldering gezorgd en verklaart waarom de koersen gisteren donkerrood kleurden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin hard getroffen door spanningen Midden-Oosten

De bitcoin koers is gisteren vanaf zo’n $71.000 gedaald tot een absoluut dieptepunt van $65.000. Dit weerspiegelt een totale crash van meer dan 8%. De spanningen in het Midden-Oosten zijn de belangrijkste katalysator geweest volgens de bekende econoom Alex Krüger.

‘’Ga een whale vinden die gisteren verkocht heeft en vraag hem waarom hij verkocht heeft. Het antwoord zal in de meeste gevallen zijn: ‘Oorlogskoppen, het werd vreemd’,’’ zo schreef Krüger op X.

Een directe confrontatie tussen Iran en Israël lijkt dichtbij. De wereld houdt momenteel zijn adem in voor een mogelijke wraakactie van Iran op Israël na de Israëlische raketaanval van 1 april in Syrië waarbij een hoge Iraanse generaal werd gedood.

De dreiging heeft, zo schrijft Krüger, tot een open interest ‘’wipe out’’ geleid. De open interest verwijst naar het totale aantal openstaande contracten binnen de derivatenhandel. Een ‘wipe out’ duidt op een situatie waarin veel van deze contracten worden gesloten of geliquideerd, wat een kettingreactie van verkopen veroorzaakt.

De prijsdaling als gevolg van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten heeft tot een liquidatiegolf geleid bij handelaren die speculeren op een prijsstijging (met long-posities). Wanneer beleggers beginnen met het liquideren van hun posities, verhoogt dit de verkoopdruk op de markt, wat de prijzen nog verder omlaag kan drukken. Dit kan een sneeuwbaleffect creëren.

Volgens data van Coinglass is er de afgelopen 24 uur ruim $937 miljoen aan crypto geliquideerd, met bijna $825 miljoen afkomstig uit long-posities.

Advertentie

Altcoins leiden het meeste pijn

Bitcoin’s koersdaling valt grotendeels in het niet wanneer de koersresultaten van de rest van de markt erbij worden gepakt. Terwijl bitcoin op zijn dieptepunt grofweg 8% had ingeleverd, stonden veel altcoins ten minste 20% in het rood.

De bitcoin dominantie, ofwel het aandeel van bitcoin in de cryptomarkt, heeft niet voor niets een flinke boost gekregen, tot zijn hoogste punt sinds april 2021.

Terwijl de markt al iets is hersteld staat bijna iedere altcoin nog altijd ten minste 10% lager dan 24 uur geleden. De totale crypto-marktkapitalisatie is met 7% gedaald tot $2,562 biljoen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie