Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Groot probleem op obligatiemarkt is extreem bullish voor bitcoin

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Een afbeelding van een grote knop voor het kopen van bitcoin (BTC) op een cryptobeurs

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Beleggers over de hele wereld verkopen massaal staatsobligaties. President Trump’s “big beautiful bill,” het nieuwe belasting- en uitgavenplan voor de Verenigde Staten, zal naar verwachting het begrotingstekort groter maken en de staatsschuld laten groeien. Tegelijkertijd werd de markt geconfronteerd met een zwakke veiling voor Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 20 jaar, nadat Moody’s de kredietwaardigheid van de VS naar beneden bijstelde.

Niet alleen in de Verenigde Staten vinden beleggers het onaantrekkelijk om staatsobligaties te kopen. Ook in Duitsland zien we twijfels, omdat de overheid gigantisch wil investeren in defensie; in Groot-Brittanië, waar de overheid vorige maand veel meer leende dan verwacht; en ook in Japan begint de enorme schuldenberg pijn te doen.

Kortom, men vlucht weg uit obligaties omdat het vertrouwen in overheden om hun financiële huishouding te managen wegvalt. Een deel van de vluchtende obligatiebeleggers lijkt nu te kiezen voor bitcoin. Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.

XRP krijgt miljardenboost in Zuid-Amerika door nieuwe samenwerking
XRP krijgt miljardenboost in Zuid-Amerika door nieuwe samenwerking

Waarom zou ik mijn kapitaal 10 jaar aan de overheid lenen?

In het huidige financiële systeem, waarin duidelijk is dat overheden steeds meer moeten lenen om de boel draaiende te houden, is het al steeds gevaarlijker om je kapitaal lang aan overheden te lenen. Over een periode van 10 tot 30 jaar kan er immers veel gebeuren, en is de kans groot dat we meerdere golven van inflatie over ons heen krijgen.

Vanuit dat perspectief is de 10-jaarsrente van 4,5% in de Verenigde Staten wellicht niet aantrekkelijk genoeg. Daar komt bij dat staatsobligaties met een looptijd van 1-3 maanden nu 4,3% rente betalen. De extra rente van 0,20% op jaarbasis maakt het voor veel beleggers niet aantrekkelijk genoeg om de overheid voor 10 jaar te lenen, in plaats van 1 maand.

Met die lening van 1 maand heb je immers veel meer bewegingsvrijheid en loop je een stuk minder risico.

Dat kleine verschil van 0,20% is logischer als je op korte termijn veel renteverlagingen verwacht. Want renteverlagingen zijn meestal bullish voor bestaande staatsobligaties, en des te meer als ze een lange looptijd hebben.

Inmiddels is echter duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank niet over renteverlagingen nadenkt, en die lijken op dit moment ook niet nodig. Er worden dus even geen renteverlagingen verwacht, waardoor er weinig argumenten overblijven voor het kopen van langlopende staatsobligaties.

David Zahn van vermogensbeheerder Franklin Templeton vat het goed samen: “Er is veel onzekerheid. Veel mensen zeggen: Ik krijg niet genoeg betaald.” En daar komt het op neer. De risico’s om voor langere tijd geld aan overheden te lenen nemen toe, waardoor de status van obligaties als veilige haven iets afbrokkelt.

“Iets afbrokkelt”, omdat het gevaarlijk is om op basis van korte termijn ontwikkelingen grote conclusies te trekken. Daarvoor is vaak meer bewijs nodig. Roepen dat nu de wereld vergaat is meer iets voor analisten als Robert Kiyosaki, die dat bij iedere poep of scheet al jaren doen.

Memecoin-markt ontploft – en Nederlanders krijgen 1 miljoen PEPE gratis

De interesse in memecoins groeit razendsnel, en PEPE staat daarbij in de spotlights. Nieuwe gebruikers ontvangen deze week 1 miljoen PEPE gratis bij hun eerste aanmelding of aankoop van OKX. Meedoen kost één minuut en is gratis.

Meld je gratis aan en ontvang 1 miljoen PEPE gratis

📈 1 miljoen PEPE pakken

🎧 Nederlander (28) van student naar de top van de crypto-industrie – zo begon zijn carrière in crypto (en jij kunt dat ook). Luister nu naar De Cryptotafel of sla ’m op voor later!

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Meest gelezen
Bitcoin blijft hangen, maar stijgende aandelen beloven bullish week
Bitcoin-bullmarkt krijgt vleugels – dit is wanneer het feest stopt
  • 10/07/2025
  • 3 min. leestijd
Roy (28) werkte bij de grootste cryptobeurs: 'Wat ik zag, werkt echt niet'
Roy (28) werkte bij de grootste cryptobeurs: ‘Wat ik zag, werkt echt niet’
  • 09/07/2025
  • 3 min. leestijd
Foto van Solana logo op mobiel
Solana onder de loep: ‘wie nu oplet, ziet iets groots ontstaan’
  • 07/07/2025
  • 3 min. leestijd
Een afbeelding van de interface van cryptomunt XRP op een cryptobeurs, met een hoge koers en groene cijfers
3 AI’s voorspellen absurde scenario’s voor XRP in 2025
  • 07/07/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin stijgt richting $100.000: Trump belooft vandaag 'grote' handelsdeal
Bitcoin koers sluit hoogste week ooit na tarievennieuws
  • 07/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Bitcoin nieuws

Bitcoin blijft hangen, maar stijgende aandelen beloven bullish week
Bitcoin-bullmarkt krijgt vleugels – dit is wanneer het feest stopt
  • 10/07/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin stijgt richting $100.000: Trump belooft vandaag 'grote' handelsdeal
Bitcoin koers sluit hoogste week ooit na tarievennieuws
  • 07/07/2025
  • 3 min. leestijd
bitcoin-grafiek-op-tradingview-10-juli
Bitcoin bereikt hoogste koers ooit – ethereum, XRP en SUI ontploffen
  • 10/07/2025
  • 4 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank