Foto: Frame Stock Footage/Shutterstock
Bitcoin is volgens de Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, geen munt – maar een grondstof. In een interview met Bitcoin Magazine vergeleek hij de digitale munt met olie en goud, en pleitte hij voor vrije handel zonder restricties.
Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.
Bitcoin als officiële economische factor
Volgens Lutnick zou bitcoin net als goud opgenomen moeten worden in de economische rapportages van de VS. Hij doelt daarmee op statistieken van het Bureau of Economic Analysis (BEA), die nu vooral traditionele markten en goederen volgen.
Als bitcoin in die cijfers wordt meegenomen, krijgt het een formele plek in het bruto binnenlands product (BBP) en in de handelsbalans van de VS. Dat zou een gigantische stap zijn, waarmee bitcoin definitief wordt erkend als serieuze economische factor.
De uitspraken van Lutnick komen niet uit het niets. Op 31 maart lanceerde het ministerie van Handel een investeringsprogramma dat bitcoinbedrijven moet ondersteunen. Denk aan hulp bij regelgeving, vergunningen en infrastructuur.
Specifiek richt het plan zich op bitcoinminers. Zij zouden geholpen kunnen worden bij het opzetten van eigen energievoorzieningen, bijvoorbeeld bij gasvelden. Daardoor worden ze minder afhankelijk van het bestaande stroomnet en kunnen de operationele kosten omlaag.
Regering van Trump zet in op crypto
De minister sprak zich ook duidelijk uit over het standpunt van de Amerikaanse regering. Onder leiding van president Donald Trump is het beleid richting bitcoin volgens hem onmiskenbaar positief.
Hij noemde zichzelf, president Trump en David Sacks, de ‘AI- en crypto-tsaar’ van het Witte Huis, als dé voorvechters van bitcoin binnen de regering. Volgens Lutnick is de steun van de Amerikaanse overheid voor bitcoin onomkeerbaar.
“Bitcoin is geen valuta, het is een grondstof. Het moet behandeld worden zoals goud en olie. Niemand zou iemand mogen tegenhouden om bitcoin aan een ander te verkopen, net zoals bij goud.” stelt hij Lutnick in het interview.
Met deze uitspraken schuift de Amerikaanse regering bitcoin steeds dichter richting de categorie van traditionele grondstoffen. Niet als betaalmiddel, maar als waardeopslag; vergelijkbaar met goud.
Of dit ook leidt tot beleidswijzigingen, moet nog blijken. Maar dat bitcoin een vaste plek krijgt in de Amerikaanse economische visie, lijkt nu steeds waarschijnlijker.
Eerder kon je in Bitcoin nieuws lezen dat het Witte Huis voorbereidingen treft om China voor te blijven in de ‘bitcoin-race’.
Eerste 250 Nederlanders ontvangen vandaag Dogecoin gratis – DOGE naar $1?
Bitcoin beweegt weer voorbij de $100.000. Cryptobeurs Kraken viert de opleving van de markt: de eerste 250 Nederlanders die op de knop drukken, kunnen -tegen de huidige koers- zo’n 70 gratis DOGE claimen.
De actie is tijdelijk en het aantal plekken beperkt. Meedoen is gratis en zo geregeld.
🐶 DOGE meepakken🔥 🔥 Michaël van de Poppe: oude cryptostrategieën werken niet meer. Wat doe je nú met bitcoin en altcoins? Luister nu de podcast of sla ‘m op!