Simon Bosch Simon Bosch
17/10/2023 18:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/10/2023 17:59

Het effect van bitcoin ETF’s op de prijs is reusachtig: Nieuw rapport

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Het effect van bitcoin ETF's op de prijs is reusachtig: Nieuw rapport

Foto: Bordovski Yauheni/Shutterstock

De crypto-markt wacht inmiddels al een paar jaar op een zogeheten spot-beursfonds (ETF) voor bitcoin (BTC). Dit type Exchange Traded Fund zou enorme hoeveelheden geld naar de grootste cryptocurrency kunnen brengen, maar veel analisten hielden het vooralsnog bij grove schattingen. CryptoQuant is iets specifieker.

Eerste Bitcoin ETF lanceert in Australië: miljarden instroom voorspeld
Eerste Bitcoin ETF lanceert in Australië: miljarden instroom voorspeld

Crypto markt wacht op bitcoin spot-ETF’s

Spot-ETF’s worden door investeerders gezien als superieur, met name vanwege de drastisch lagere kosten. Op het moment van schrijven bestaan in de VS alleen maar crypto-ETF’s die futurescontracten hebben als onderliggende waarde. Deze contracten hebben een verloopdatum, waardoor fondsbeheerders actief moeten handelen om de prijs te kunnen kopiëren.

Bedrijven die een spot-ETF willen beheren moeten hun plannen goed laten keuren bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), maar deze beleidsmaker is helemaal geen voorstander van dit type beursfonds.

Gelukkig voor investeerders heeft de SEC de rechtszaak tegen Grayscale verloren, wat betekent dat het Grayscale’s ETF-aanvraag opnieuw in behandeling moet nemen. Afgelopen vrijdag was de laatste dag waarop de regelgever in hoger beroep kon gaan, wat niet is gebeurd. Op het moment lopen er zeven aanvragen van spot-ETF’s, en Grayscale’s fonds zou nummer acht zijn.

Advertentie

Analisten voorzien enorme bitcoin vraag

CryptoQuant heeft een rooskleurig beeld van de situatie. In een onderzoeksrapport stelt het on-chain analysebureau dat het verwacht dat investeerders 155 miljard dollar aan ‘vers kapitaal’ kunnen toevoegen aan de marktwaarde met bitcoin-ETF’s. Dat is veel geld, want volgens CoinGecko heeft bitcoin momenteel een marktwaarde van slechts 555 miljard dollar.

Er lopen verschillende aanvragen van spot-ETF’s, die bovendien specifiek en alleen voor bitcoin bedoeld zijn. 155 miljard dollar zou genoeg zijn om het kapitaal in Grayscale’s bestaande GBTC-fonds overschaduwen. Volgens Yahoo is dit fonds op het moment van schrijven slechts 3,8 miljard dollar waard.

Maar het algehele effect op bitcoins marktwaarde zou nog veel groter zijn. Met spot-ETF’s zou deze toe kunnen nemen met ongeveer 930 miljard dollar, wat in totaal bijna een verdrievoudiging zou zijn. De markt is namelijk ‘elastisch’: als de vraag plotseling toeneemt, dan neemt de prijs nog harder toe. Mensen concurreren namelijk voor een beperkt aantal coins. De introductie van meer ETF’s zouden dus opnieuw kunnen tonen hoe explosief de koersen van cryptocurrencies kunnen zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie