Erik Juffermans Erik Juffermans
18/01/2024 14:56 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2024 14:51

Hoe bitcoin een dorpje met 300 inwoners in het wereldnieuws bracht

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe bitcoin een dorpje met 300 inwoners in het wereldnieuws bracht

Foto: Patrick Jennings/Shutterstock

Een duik in de crypto archieven openbaart een wel heel bijzonder verhaal. In 2013 verzocht de politiechef in een klein stadje genaamd Vicco in de Amerikaanse staat Kentucky zijn salaris uit te laten betalen in bitcoin (BTC). Het bestuur van het 335 mensen tellende stadje ging destijds akkoord. Het bitcoin salaris dat de politiechef, Tony Vaughn, over de jaren heeft opgestreken zou vandaag de dag een fortuin waard zijn. Maar is dit verhaal waarheid of slechts een mythe?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Eerste salaris in bitcoin ooit

Mocht het verhaal waar zijn, dan was Vaughn de allereerste Amerikaanse ambtenaar die zich liet uitbetalen in crypto. Na een maand onderzoek besloot het bestuur van het dorpje akkoord te gaan met het verzoek van Vaughn.

“We hebben het gecheckt, en dat is de manier waarop hij betaald wil worden, en dat is dus de manier waarop de stad hem gaat betalen.”

Aldus de legendarische woorden van de burgemeester destijds. Hoewel het verhaal inmiddels al meer dan tien jaar oud is, is het nog steeds onderwerp van discussie. Op Reddit is namelijk niet iedereen overtuigd van het verhaal. 

Zo kunnen enkele twijfelaars zich niet voorstellen dat een stadje daadwerkelijk deze moeite deed om Vaughn zo uit te betalen. Zeker in 2013. Het betalen van salaris in bitcoin was destijds, en ook vandaag de dag niet, zeker niet gemakkelijk. Ook een andere reactie op Reddit trekt het verhaal in twijfel.

“Waarom zouden ze de moeite doen? Ze zouden simpelweg zeggen dat hij zelf de bitcoin moest kopen van zijn salaris. Dit verhaal moet wel flauwekul zijn.”

Advertentie

Het progressieve dorp Vicco

Maar er zit echter meer achter het verhaal. Vicco, het stadje in kwestie, was namelijk geen doorsnee stadje. Het stadje was namelijk zeer progressief. Zo was in 2013 de burgemeester van Vicco namelijk homosexueel en het was het kleinste stadje in Amerika dat discriminatie om seksuele voorkeur verbood.

Wellicht was de betaling in bitcoin onderdeel van een progressieve stunt om Vicco op de kaart te zetten. Vicco ontving als gevolg van de publiciteit na het nieuws namelijk een aantal donaties.

“We proberen te overleven. We zijn een klein stadje, dus we moeten elke progressieve beweging maken die we kunnen maken. Het is dus een interessant experiment, hopelijk gaat het werken.”

Aldus Vaughn in 2013. Of het plan daadwerkelijk heeft gewerkt is de grote vraag. Dat ligt eraan of de bitcoin ooit is verkocht of niet. Als Vicco nog steeds alle bitcoin in handen heeft kan het wel eens het rijkste dorpje in Amerika zijn. Hoe dan ook een reuze interessant verhaal.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie