Rico Engelbarts
24/08/2022 21:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 10:09

Hoe het Bitcoin Lightning Network betalen kan revolutionariseren

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Mia Stendal

Het Bitcoin (BTC) netwerk staat nu niet bepaald bekend om de snelheid van transacties en de torenhoge capaciteit. In plaats daarvan zijn dit eigenlijk juist zwakke plekken van het netwerk, vooral als je het vergelijkt met netwerken zoals Solana (SOL). Daarom is het Bitcoin ‘Lightning Network’ ontworpen. Dit is een layer-2 schaaloplossing dat bovenop Bitcoin is gebouwd waarmee bitcoin mogelijk als betaalmiddel in het alledaags leven gebruikt kan worden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is het Lightning Network?

Het Bitcoin netwerk is in staat om slechts 7 transacties per seconde te verwerken. Dat zorgt er in de praktijk voor dat er soms lange wachttijden ontstaan. Als je je bitcoins wilt verplaatsen van de ene wallet naar de andere wallet is dat meestal niet zo’n probleem, maar bij betalingen, bijvoorbeeld in de supermarkt, begint dat problematisch te worden.

Daarnaast zijn de transactiekosten op het Bitcoin netwerk tijdens periodes van hoge activiteit hoog. Het record van deze kosten staat op dit moment op $62. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat het niet realistisch is om je boodschappen af te rekenen en je tientallen dollars aan transactiekosten moet betalen.

Daarom is het Lightning Network in het leven geroepen. Deze schaaloplossing maakt een einde aan deze tekortkomingen van het Bitcoin netwerk.

Lightning Network vs. Visa en Mastercard

Op dit moment zijn verreweg de grootste aanbieders van betalingsdiensten Visa en Mastercard. Vrijwel elke debit- en creditcard valt onder deze bedrijven en op die manier zijn beide bedrijven betrokken bij een significant deel van alle transacties in de wereld. Mastercard is in staat om 5.000 transacties per seconde te verwerken en Visa maar liefst 24.000!

Het Lightning Network doet hier in theorie echter nog een schepje bovenop. De layer-2 schaaloplossing zou zeker 1 miljoen transacties per seconde kunnen verwerken. Daarmee is het het meest efficiënte betalingssysteem ter wereld als het op de transactie capaciteit aankomt.

Ovidio Choridea, de CEO van een Roemeense crypto exchange, had aan Cointelegraph het volgende te zeggen:

“Visa rekent bedrijven ongeveer 3% aan om betalingen te verwerken, dus ik denk dat het Lighting Network een game changer is. Bedrijven zullen hun inkomsten verhogen door het te gebruiken, en dat is niet iets wat je kunt negeren.”

Het gebruik van het Lightning Network staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar de potentie is gigantisch. Zo groot zelfs dat sommige analisten geloven dat het Lightning Network op den duur de strijd aan kan gaan met giganten zoals Visa en Mastercard.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie