Timo Bult Timo Bult
24/03/2024 21:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2024 16:42

Horecamedewerker met bitcoin miljarden schuldig bevonden

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Horecamedewerker met bitcoin miljarden schuldig bevonden

Foto: Brian A Jackson/Shutterstock

Het verhaal speelt al een tijdje, maar nu is ook de 42-jarige horecamedewerker Jian Wen schuldig bevonden aan witwassen. Wen zou miljarden euro’s aan bitcoin (BTC) in bezit hebben gehad, dit terwijl ze in de horeca werkte. Dat schrijft de BBC.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Opvallende aankopen, vondst bitcoinmiljarden

Wen woonde eerst nog in een klein appartementje boven een Chinees restaurant, maar in 2017 verhuisde ze plotseling naar een gigantisch huis in noord Londen. De huur kostte haar meer dan 17.000 Britse pond (bijna 20.000 euro).

Dit waren de eerste verdachte tekenen dat er toch niet iets helemaal klopte. Daarna probeerde ze in hetzelfde jaar nog een aantal huizen in Londen te kopen. Maar ze kwam toen niet door de antiwitwaschecks heen.

Wen claimde dat ze de miljarden aan bitcoin zelf had verdiend met bitcoin minen. Maar daar geloofden de autoriteiten niets van. De aankoop van de huizen ging dus niet door. Wen ging uiteindelijk op reis en kocht voor tienduizenden euro’s aan juwelen. Daarnaast kocht ze vastgoed in Dubai.

De Britse autoriteiten volgden haar uiteindelijk vijf jaar lang. Tijdens het onderzoek vonden ze onder andere 2 miljard Britse pond aan bitcoin.

Advertentie

Wen schuldig verklaart

Eerder was al in het cryptonieuws te lezen dat Wen uiteindelijk is opgepakt en werd aangeklaagd voor het witwassen van geld. Dit geld zou voortvloeien uit frauduleuze investeringspraktijken. De man achter de fraude was Zhimin Qian. Hij is op de vlucht geslagen.

Wen is wel gepakt en nu schuldig bevonden. Wen wordt bestraft voor het witwassen van opbrengsten uit illegale zaken. Ze krijgt op 10 mei te horen hoe lang ze daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt.

Jason Prins van de Britse politie zegt dat de veroordeling een voorbeeld is van hoe serieus het dergelijke zaken neemt:

“Dit vonnis en het langdurige onderzoek dat vijf jaar heeft geduurd, toont aan dat we geen middel onbeproefd zullen laten in ons streven om criminelen te pakken te krijgen die willen profiteren van de opbrengsten van illegale fondsen – hoe complex de zaak ook is.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie