Timo Bult Timo Bult
27/06/2022 17:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/06/2022 17:15

Huidige bitcoin berenmarkt is de ergste ooit: Glassnode

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Huidige bitcoin berenmarkt is de ergste ooit: Glassnode

Foto: Sergey Uryadnikov/Shutterstock

Het on-chain analyseplatform Glassnode trekt een luid en duidelijke conclusie in een recente update. De huidige bitcoin (BTC) berenmarkt is ergste in de historie van de cryptocurrency. In de update benoemt het een aantal factoren waarom het tot deze conclusie komt.

Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld

Eerdere BTC berenmarkten

Glassnode vergelijkt ten eerste de huidige berenmarkt met die in het verleden. Historisch daalde de bitcoin koers tussen de 75% en 84% in dergelijke marktomstandigheden. In die van 2019-2020 duurde dit 260 dagen. En tijdens die van 2015 duurde het maar liefst 410 dagen.

Op dit moment handelt BTC zo’n 73% onder de all-time high die in november vorig jaar werd neergezet. Wanneer de huidige berenmarkt precies begon zijn de meningen over verdeeld. Maar Glassnode stelt dat deze nu tussen de 227 en 435 dagen duurt, afhankelijk dus vanaf welke piek je rekent. Daarom ligt “deze bearmarkt nu stevig binnen de historische normen en omvang.”

Ergste bitcoin berenmarkt volgens deze factoren

Qua tijd en procentuele daling zitten we dus historisch gezien in een gemiddelde berenmarkt. Toch zijn er andere factoren die aantonen dat de huidige berenmarkt een stuk erger is dan de voorgaande.

Ten eerste kijkt Glassnode naar de Mayer Multiple (MM), een indicator die een waarde geeft door de huidige bitcoin prijs te delen door de prijs waarop de 200-dagen moving average (MA) zich bevindt. Handelt bitcoin boven deze MA dan spreekt men doorgaans van een stierenmarkt (bull markt). Handelt bitcoin hieronder dan spreken we van een berenmarkt (bear markt).

Voor het eerst in de historie heeft de MM een waarde bereikt die lager lag dan de low van de vorige cyclus. Die lag namelijk op 0,511. De huidige MM vormde een low van 0,487. Überhaupt komt een waarde van lager dan 0,5 maar weinig voor:

“Slechts 84 van de 4160 handelsdagen (2%) hadden een closing MM-waarde van minder dan 0,5.”

Kortom, op slechts 2% van de handelsdagen in de geschiedenis handelde bitcoin zo ver onder de 200-dagen MA.

Bitcoin capitulatie vindt plaats

Glassnode haalt ook de gerealiseerde verliezen van investeerders aan. Die zijn flink. Toen de BTC prijs door de $20.000 zakte, werden er verliezen ter waarde van maar liefst $4,2 miljard gerealiseerd door investeerders, in slechts een enkele dag. Dat is 22% meer dan het vorige record in 2021.

De gerealiseerde verliezen liggen volgens de analisten nu op 98.566 BTC per dag. Alleen tijdens de berenmarkten van 2011 en 2020 lag dit hoger. Op slechts 3,5% van de handelsdagen lag de totale kapitaaluitstroom daarnaast zo hoog. Kortom, een capitulatie vindt op dit moment plaats, concludeert Glassnode. Het sluit de analyse af met:

“We kunnen nu onomstotelijk beweren dat de Bitcoin-bearmarkt van 2021-22 een van de, zo niet de meest significante in de geschiedenis is, zowel wat betreft de ernst, diepte en omvang van de kapitaaluitstroom en de door investeerders gerealiseerde verliezen.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie