Simon Bosch Simon Bosch
16/01/2024 10:27 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2024 08:45

In bitcoin investeren via ETF of crypto exchange, wat is het verschil?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
In bitcoin investeren via ETF of crypto exchange, wat is het verschil?

Foto: T.Dallas/Shutterstock

Nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vorige week de eerste spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten goedkeurde zijn er maar liefst 11 in het land geregistreerd. Er is nu nóg meer concurrentie tussen Exchange Traded Funds en ‘normale’ crypto exchanges. Hier lees je wat de verschillen zijn tussen de twee opties.

Crypto Ontbijt: Memecoin explosie, Larry Fink prijst Bitcoin & meer
Crypto Ontbijt: Memecoin explosie, Larry Fink prijst Bitcoin & meer

Crypto exchanges en aandelenbeurzen niet gelijk

De keuzemogelijkheid die het langst bestaat is de ‘traditionele’ crypto exchange. Er is weinig traditioneels aan, vóórdat deze beurzen ontstonden bestond het fenomeen bitcoin (BTC) en crypto nog niet eens.

Daarom zijn er enkele verschillen tussen een cryptobeurs en een traditionele aandelenbeurs. Zo kun je op laatstgenoemde niet zomaar aandelen verplaatsen van de ene plek naar de andere, en ze worden ook niet bewaard bij dit bedrijf.

Op een crypto exchange is dit doorgaans wél het geval. Je koopt je bitcoins of andere coins bij dit bedrijf, dat ze ook verkoopt én voor je bewaart. Dat betekent dat je meer risico loopt op een crypto exchange, want het platform kan worden gehackt. Helaas komen dit soort voorgevallen regelmatig voor, alhoewel het ene platform dit beter weet te voorkomen dan het andere.

Zodra de wallets van een exchange zijn gehackt kan een hacker vaak van een hoop klanten geld stelen. Blockchains stellen de hacker namelijk in staat om hun buit zelf te verplaatsen. Als je handelt via een aandelenbeurs, dan kan dit niet zomaar.

Sommige exchanges kiezen er juist wél voor om de activa van klanten ergens anders te bewaren. Zo heeft het Nederlandse Bitvavo hier een aparte stichting voor opgericht, zodat de activa van klanten gescheiden zijn van het handelsplatform.

Advertentie

Crypto beursfondsen werken anders

Tegenwoordig heb je ook beursfondsen voor cryptocurrencies. Die werken totaal anders ten opzichte van reguliere cryptobeurzen, want deze fondsen zijn genoteerd op een aandelenbeurs. Investeren in zo’n fonds doe je via een broker, die losstaat van de beurs zelf.

Het beursfonds investeert zelf in cryptocurrencies in opdracht van de investeerder. Waar je geld precies in wordt gestopt hangt af van het fonds. Sommige fondsen richten zich op specifiek één coin, terwijl andere fondsen meerdere coins en soms zelfs meer dan alleen cryptocurrencies kopen. De Next Generation Internet ETF van ARK Invest is hier een goed voorbeeld van.

Ook kan het zijn dat als je investeert in een specifieke coin de koers niet gelijk loopt met die van dezelfde activa op een crypto exchange. Zo was Grayscales bitcoin-fonds GBTC voorheen volatieler dan bitcoin zelf. Dat betekende dat je met ‘korting’ kon kopen in moeilijke tijden, en met een premium kon verkopen in bullmarkten. Tegenwoordig is GBTC een spot-ETF, waardoor het exact de normale bitcoin koers volgt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie