Thom Derks Thom Derks
19/12/2023 20:42 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/12/2023 19:53

Japanse yen daalt en centrale bank VS twijfelt: de impact op bitcoin

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom het aankomende vrijdag spannend kan worden voor Bitcoin

Foto: slyellow/Shutterstock

De Japanse yen is de afgelopen dagen weer hard gedaald. Dat volgt nadat de Japanse centrale bank besloot om de rente onveranderd te laten.

Het lijkt erop dat centrale bankiers in Japan geen haast hebben om verandering te brengen in de negatieve rentes die momenteel van kracht zijn.

Als gevolg daarvan viel de Japanse yen vandaag met 1,1 procent naar het zwakste niveau in een week en schoot de Nikkei 225 Index van Japan met 1,4 procent omhoog.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor bitcoin (BTC)?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Japanse centrale bank zorgt voor onzekerheid

Er gingen geruchten rond over een koerswijziging van de Japanse centrale bank, die momenteel de rente op -0,1 procent houdt.

Het is echter duidelijk dat de beleidsmakers van de Japanse centrale bank bang zijn om de economie pijn te doen. Nu is de verwachting dat het de rente pas in april weer boven het nulpunt tilt.

Het lijkt erop dat de Bank of Japan heeft geleerd van de Amerikaanse centrale bank, dat de markt vaak overdreven reageert op de lichtste geruchten over een koerswijziging.

De Japanse yen begon de afgelopen periode terrein te winnen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, omdat de markt had verwacht dat de Japanse centrale bank de rente zou verhogen.

Waarschijnlijk wilde het “geen olie op het vuur gooien” door de rente nu al te verhogen. Aan de andere kant lijkt de Amerikaanse centrale bank juist van koers te willen veranderen.

Afgelopen week vertelde voorzitter Jerome Powell dat de Federal Reserve inmiddels nadenkt over renteverlagingen. Als gevolg daarvan stegen financiële markten, maar van die reactie is de Amerikaanse centrale bank geschrokken. Daardoor probeert het weer voorzichtig zijn woorden terug te nemen.

Alles bij elkaar zorgt dit geschaak van de grootste centrale banken ter wereld voor een hoop onzekerheid in de markten.

Advertentie

Kan de bitcoin koers zijn stijgingen doorzetten?

Nu is de vraag of de financiële markten de stijgingen van de afgelopen weken kunnen doorzetten. Veel lijkt daarbij af te hangen van de economische data uit de Verenigde Staten van deze week. We krijgen op vrijdag de Core Personal Consumption Expenditures (PCE), de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Na de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell werden er door de markt agressieve renteverlagingen verwacht, maar omdat verschillende beleidsmakers daar nu op terugkomen en een andere boodschap geven, beginnen investeerders weer sceptisch te worden.

Core PCE inflatie. Bron: Trading Economics

Zodoende is het vooral op de korte termijn lastig om uitspraken te doen over de bitcoin koers. Het sentiment lijkt momenteel wellicht te optimistisch over het rentepad voor 2024, waardoor we mogelijk wat teleurstellingen kunnen krijgen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie