Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
29/03/2024 17:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 14:06

Jort Kelder wint rechtszaak tegen Google omtrent Bitcoin-fraudeurs

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wending in crypto zaak: rechter beveelt ontzegeling Binance dossier

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Jort Kelder, presentator van Op1 en bekende radio programmamaker, heeft in hoger beroep tegen Google een belangrijke overwinning behaald in een zaak die draait om Bitcoin (BTC) fraude. Het betreft nepadvertenties die nietsvermoedende slachtoffers aantrok door het portret van de presentator te gebruiken. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat Google nalatig was in het weren van nepadvertenties waarin Kelders beeltenis werd gebruikt.

Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto-zaak loopt al sinds 2020

De uitspraak van het Amsterdams gerechtshof maakt Google aansprakelijk voor de schade die Kelder heeft geleden als gevolg van deze advertenties, dat meldt de NOS. De hoogte van de schadevergoeding zal in een afzonderlijke procedure worden vastgesteld. De nepberichten die leidde tot bitcoin fraudes verschenen al sinds 2020 op het internet. In 2022 besloot Kelder, samen met andere bekende Nederlanders, Google voor de rechter te slepen. De rechtbank oordeelde echter dat techbedrijven, zoals Google, niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de nepadvertenties.

Advertentie

Gerechtshof werpt nieuwe blik op zaak

In recente ontwikkelingen wordt duidelijk dat het gerechtshof nu een andere kijk heeft op de zaak. De presentator gaf aan dat het portret van hemzelf meerdere keren onrechtmatig gebruikt werd om bitcoin fraudes uit te voeren. Hierop had Google kunnen reageren en op moeten controleren, zo oordeelt Kelder. Zeker nadat al bekend was dat dergelijke nepadvertenties leiden tot frauduleuze activiteiten. Google zal een onderzoek starten naar de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse techbedrijf.

Schadevergoeding voor Kelder

Nu het gerechtshof Kelder gelijk geeft zal er een aparte procedure van start gaan om de schadevergoeding voor de presentator vast te stellen. Kelder is duidelijk blij met de uitspraak, zo geeft hij in een officieel persbericht:

“Eindelijk, na bijna vier jaar strijd, krijgen we iets van genoegdoening. Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komen”, aldus Kelder in een persbericht. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie