Simon Bosch Simon Bosch
03/05/2024 20:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2024 17:20

JPMorgan: Bitcoin crash werd veroorzaakt door kleine beleggers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin crasht hard tot kritiek prijsniveau, markt zwaar getroffen

Foto: Don Huan/Shutterstock

Van alle financiële instituten die je inmiddels in de wereld van cryptocurrencies en blockchain vindt, is JPMorgan toch wel één van de meest negatieve. Sinds halverwege maart zijn veel koersen flink gedaald. Je zou denken dat dit voor de Amerikaanse zakenbank een uitstekende reden is om opnieuw bearish te zijn, maar dat blijkt redelijk mee te vallen. De crash zou namelijk zijn veroorzaakt door particuliere beleggers.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Instituten hebben nog steeds bitcoin

Dat schrijft CoinDesk, dat een onderzoeksrapport voor klanten van de grootste bank ter wereld heeft ingelezen. JPMorgan-analisten onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou zijn al langer relatief ‘voorzichtig’, en dit is vooralsnog niet veranderd. De bitcoin koers is sinds de piek in maart met ruim 20% gedaald, en in april met ongeveer 16%. De crash van afgelopen maand was de hardste sinds juni 2022 – genoeg reden om voorzichtig te zijn, dus.

Volgens de analisten betekent de crash dat de interesse van retail-investeerders begint te verdwijnen. Ook zouden er te weinig redenen zijn om de hoge prijzen van halverwege maart vast te houden. Zo zouden durfkapitalisten nog erg terughoudend zijn. Daarbij helpt het niet dat spot-ETF’s op woensdag de meest dramatische dag sinds hun introductie hebben gehad; investeerders hebben ruim een half miljard Amerikaanse dollar aan aandelen in deze bitcoin-beursfondsen verkocht.

Tegelijkertijd zijn er ook goede signalen, want de crash zou vooral zijn veroorzaakt door dit gebrek aan interesse van kleine beleggers. Dat zou te zien zijn aan de geldstromen bij zowel reguliere crypto exchanges als bij crypto-aandelen, zoals crypto-beursfondsen.

Institutionele handelaren zouden maar in beperkte mate hun posities hebben verkleind. Vooral actieve handelaren met ‘extremere posities’ hebben verkocht.

Advertentie

Bitcoin volatiel door halving

Analisten verwachtten al een tijd dat de koers rond dit moment zou stagneren. De bitcoin halving was namelijk een paar weken geleden, en die zorgde in het verleden voor een hoop onzekerheid in de markt.

Eén geluk bij een ongeluk: in het verleden behaalde bitcoin in mei een rendement van ongeveer 20%. Volgens één analist is de koers over 7 dagen uit de ‘gevarenzone’.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie