Kevin Schijven Kevin Schijven
12/01/2024 13:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 12:59

JPMorgan: Bitcoin ETF’s kunnen $36 miljard halen, maar niet als gehoopt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
JPMorgan: Bitcoin ETF's kunnen $36 miljard halen, maar niet als gehoopt

Foto: Katherine Welles/Shutterstock

De eerste bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) lanceerden gisteren in de VS. Vanochtend was op Crypto Insiders te lezen dat de beursfondsen een recordbrekend totaal volume van $4,6 miljard behaalden.

Daar zit echter een kanttekening bij. Meer dan helft van het volume lijkt namelijk uitstroom te zijn van het Grayscale fonds dat werd omgezet in een ETF.

Daarmee lijkt het grootste deel van het volume vooral een herverdeling te zijn van het Grayscale fonds naar andere bitcoin fondsen en dat zou een teleurstellend resultaat betekenen.

De markt hoopt dat de bitcoin-ETF’s in de aankomende tijd beter zullen presteren door wel nieuw geld aan te trekken. Dat zal echter niet het geval zijn als je het de analisten van JPMorgan, de grootste bank van de VS, vraagt.

Je kunt nu Nintendo 64 games spelen op Bitcoin vanuit je browser
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s kunnen $36 miljard aantrekken, maar het is vooral rotatie

De analisten van JPMorgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, melden aan TheBlock dat de spot bitcoin-ETF’s $36 miljard aan kunnen trekken.

Dat is lang niet het bedrag waar de markt op hoopt. De markt kijkt al jaren uit naar de goedkeuring van de eerste spot bitcoin-ETF’s. Ze hebben namelijk de potentie om massaal kapitaal naar de markt te halen.

Daar zijn de analisten van JPMorgan echter zeer sceptisch over. Erger nog, de instroom van $36 miljard zou volgens de analisten geen nieuw geld zijn, maar enkel geld dat roteert uit andere crypto investeringsproducten.

Van de $4,6 miljard, die gisteren werd verhandeld op de eerste dag van de bitcoin-ETF’s, was $2,3 miljard uitstroom van het GBTC fonds van Grayscale. Bestaande beleggers kiezen voor de goedkopere ETF’s.

Dat is voor de analisten van JPMorgan geen verrassing. Zij verwachten dat zelfs $13 miljard aan kapitaal het Grayscale fonds zal uitstromen.

Als Grayscale zijn positie verliest als grootste bitcoin fonds ter wereld, kan dit zelfs tot een nog grotere uitstroom leiden, melden de analisten.

“Als GBTC op termijn zijn positie als grootste Bitcoin-fonds ter wereld verliest, zou het ook het liquiditeitsvoordeel kwijtraken dat het nu geniet vanwege zijn omvang, wat zou leiden tot nog meer uitstroom.”

Dat verklaart de eerste $13 miljard van de $36 miljard. Volgens de analisten verschuift nog eens $3 miljard uit bestaande bitcoin futures-ETF’s naar de spot-ETF’s. Daarnaast zou nog zo’n $10 tot $15 miljard komen van particuliere investeerders die de overstap maken van crypto exchanges en wallets naar ETF’s.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie