Kasper Wienk
15/10/2021 18:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2021 18:00

Kaspers kijk: Bitcoin exchange-traded fund (ETF’s) in jip-en-janneketaal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
kaspers_kijk_bitcoin_exchange_traded_fund_ETF_uitgelegd_in_jip_en_janneke_taal

Journalist en cryptoanalist Kasper Wienk schrijft elke week een artikel voor ‘Kaspers kijk’. Hierin werpt hij een blik op de markt met als doel de lezer te informeren en waarschuwen over het nieuws, de gevaren en de mogelijkheden die crypto met zich meebrengt. Deze keer legt hij uit wat bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) zijn en waarom dit nu belangrijk is.

ETF’s geven mogelijkheden om in bitcoin te investeren zonder een exchange account of wallet aan te maken, maar hoe werkt dat? Wat zijn ETF’s? Laat staan bitcoin ETF’s? Laten we beginnen bij de basis.

Als je wilt investeren, kan je dat doen door bijvoorbeeld een aandeel te kopen. Als je investeert weet dat je risico loopt; je kunt geld verliezen. Het is dan ook aan te raden om je portfolio een beetje gespreid te houden als je voor langere termijn investeert. Op deze manier creëer je een beetje veiligheid, zodat je niet te veel verliest als een van je aandelen daalt. Hier komt een ETF goed van pas.

Dit waren de 5 hoogtepunten uit de bitcoin- en cryptowereld in Q1 2024
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

ETF = Exchange-traded Fund

De letterlijke vertaling is ‘een op de beurs verhandeld fonds’. Een ETF kan je kopen op de beurs, en als je een ETF koopt, investeer je eigenlijk in een fonds dat in verschillende zaken investeert. Eén fonds kan in wel honderd verschillende aandelen investeren. Op deze manier zijn de kansen gespreid om een grote daling van je portfolio tegen te gaan. Zo kan jij voor een kleine prijs, met een kleine omweg (de ETF), ook in meerdere aandelen investeren.

Advertentie

Bitcoin ETF

Een bitcoin ETF werkt anders. Een bitcoin ETF heeft niet honderden cryptomunten of aandelen, maar deze heeft alléén bitcoin. Je kan het zien als een grote hoeveelheid bitcoin, verpakt in kleine kluisjes (ETF’s) die de waarde van BTC hebben. Je kan deze kluisjes kopen, maar je kan deze kluisjes alleen niet openmaken. De bitcoin die er in zit is niet toegankelijk voor kopers van een ETF, ondanks dat je wel iets in handen hebt wat de waarde van bitcoin heeft.

Als de bitcoin koers omhoog gaat, dan stijgt ook de ETF. De prijs blijft veelal gelijk aan de waarde van BTC. Ik snap dat je denkt: ‘waarom kopen die mensen niet gewoon bitcoin?’ Nou, daar is een goede reden voor.

Als je bitcoin wil kopen moet je meestal eerst een account aanmaken op een exchange, daarna een wallet aanmaken en vervolgens bitcoin kopen voor in die wallet. Dat is een hoop gedoe voor mensen die nauwelijks iets van crypto afweten. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor het onthouden van de wachtwoorden en het veilig stellen van deze bitcoin volledig bij de gebruiker; jij dus.

Dit risico bestaat niet bij een bitcoin ETF, die je zeer makkelijk kan kopen zonder het aanmaken van accounts en wallets op exchanges. Daarnaast neemt een ETF ook het risico weg om je wallet-wachtwoorden kwijt te raken. Hoe vaak hoor je wel niet dat een theoretische miljonair niet bij zijn bitcoins kan omdat hij het wachtwoord kwijt is?

Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Waarom is het nu belangrijk?

De VS heeft in tegenstelling tot de noorderburen in Canada nog geen bitcoin ETF’s, maar komende week kan dat veranderen. Op 18 oktober wordt na vele afwijzingen misschien de eerste bitcoin ETF goedgekeurd in de VS. Veel mensen zijn hier positief over, omdat Gary Gensler, voorzitter van het beslissende overheidsorgaan in de VS, zijn steun uitsprak voor een bitcoin ETF.

Hij is de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit is een overheidsorgaan dat de regels bepaalt voor de uitgifte, verkoop en handel van effecten. Deze commissie is dus aangewezen op de goedkeuring van deze ETF’s. Dat Gensler vóór de eventuele goedkeuring zijn steun uitspreekt voor bitcoin ETF’s, is dus groot nieuws voor bitcoin.

Volgende week kom ik terug op deze bitcoin ETF’s in de nieuwe ‘Kaspers kijk’. Tegen die tijd is ook de uitspraak van de SEC geweest, mits zij dit niet uitstellen naar later dit jaar (of zelfs begin 2022). We kunnen dan analyseren wat dit voor gevolgen heeft voor de koers van bitcoin en gaan dan wat dieper in op deze ETF’s.

Deel dit artikel
Kasper Wienk

Journalist en crypto analist Kasper hoorde voor het eerst over crypto in 2017. Hij werd enthousiast over alle mogelijkheden die digitale valuta’s kunnen bieden, maar ook het handelen in crypto sprak hem aan. Dat je dat laatste beter kan doen zonder emotie leerde hij op de harde manier; Kasper verloor na zijn eerste investering 80% van zijn portfolio in korte tijd. Dit zorgde er niet voor dat hij de handdoek in de ring gooide, maar dit gaf hem juist de drive om alles van de crypto-markt te begrijpen om hier vervolgens een passief inkomen uit te putten.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie