Kasper Wienk
24/10/2021 10:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2021 10:00

Kasper’s kijk: De (gevaarlijke) verschillen tussen bitcoin ETF’s

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kasper’s kijk: De (gevaarlijke) verschillen tussen bitcoin ETF’s

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Journalist en cryptoanalist Kasper Wienk schrijft elke week een artikel voor ‘Kaspers kijk’. Hierin werpt hij een blik op de markt met als doel de lezer te informeren en waarschuwen over het nieuws, de gevaren en de mogelijkheden die crypto met zich meebrengt. Deze keer legt hij uit wat de verschillen zijn tussen de twee ETF’s.

Iedereen is inmiddels wel op de hoogte van de goedkeuring van een bitcoin ETF in de VS. De Securities and Exchange Commission (SEC) keurde onlangs één van de twee bitcoin ETF’s goed, waardoor bitcoin zijn voorgaande all time high brak van $64.895. Dit was helaas maar voor korte duur, aangezien de prijs na de lancering van de ETF weer terug onder de $60,000 dook.

In mijn vorige artikel legde ik uit wat (bitcoin) ETF’s zijn, maar wat ik nog niet heb verteld, is dat er twee verschillende bitcoin ETF’s zijn: de bitcoin spot ETF en de bitcoin futures ETF. Het verschil tussen die twee is enkel het middelste woordje. En dat is belangrijk, vooral voor de SEC, aangezien zij alleen maar de ‘futures’-variant goedgekeurd hebben.

Omdat futures een klein beetje ingewikkelder is om uit te leggen dan spot, begin ik met bitcoin spot ETF’s. Daarvoor neem ik even een klein voorbeeldje erbij:

Stokoude bitcoin miner haalt €3,1 miljoen onder het stof vandaan
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De ‘normale’ bitcoin ETF

Wie wel eens bitcoin op een crypto exchange koopt, doet dat meestal via een spot markt. De ‘spot’ in spot market staat eigenlijk voor ‘on the spot’, dus je koopt daar het daadwerkelijke product. Als jij nu bitcoin in je bezit hebt, dan heb je die bitcoin ook in een spot wallet staan. Je zou het woordje spot in dit geval kunnen zien als ‘normaal’. De spot markt is de normale markt, de spot wallet is de normale wallet en zo is de spot ETF de normale ETF.

Een bitcoin spot ETF verschilt van de futures ETF omdat het daadwerkelijk (on the spot) bitcoins in bezit heeft. Zo simpel is het: spot ETF heeft echte bitcoins, futures ETF niet. De spot ETF koopt een groot deel bitcoin die de dezelfde waarde geeft aan de ETF. Bij futures, de ETF-variant die nu goedgekeurd is in de VS, is er geen spraken BTC-holdings. Hoe werkt dat dan?

Om te beginnen bij het begin; in het verleden keurde de SEC meerdere bitcoin spot ETF’s af. De reden die zij hiervoor gaven, was dat de bitcoin die hiervoor nodig was, afkomstig kan zijn van ongereguleerde exchanges, waardoor deze aankopen voor de ETF’s kwetsbaar zouden zijn voor manipulatie of fraude. Futures ETF’s hebben als het ware een loophole gevonden, waardoor dit statement niet meer voor hun geldt.

Advertentie

De futures ETF

Een bitcoin futures ETF heeft contracten in bezit (die een bepaalde waarde hebben) in plaats van echte bitcoin. In deze contracten staat een overeenkomst (soort weddenschap) of de prijs van bitcoin hoger of lager zou zijn in de toekomst (future).

Wanneer zo’n ETF deze contracten bezit, heeft het dus geen echte bitcoin, maar wel deze contracten die ongeveer de waarde van bitcoin behouden. Deze prijs volgt niet precies de prijs van bitcoin, omdat het een speculatie is van de toekomst. Hierdoor kan de prijs hoger zijn dan bitcoin in een bullmarkt en lager zijn dan bitcoin in een bearmarkt.

De ETF vertegenwoordigt dus ongeveer de prijs van bitcoin. Dit is een omslachtige, maar hierdoor ‘gereguleerde’ manier om in bitcoin te investeren, zonder het product echt te bezitten. Het is echter meestal een klein beetje duurder dan het direct kopen van bitcoin, omdat de ETF bijvoorbeeld mensen moet betalen om die contracten af te sluiten met andere partijen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Mijn blik

Het is een beetje raar om in bitcoin futures ETF’s te investeren, denk ik. Het hele crypto-systeem is gebouwd om de banken en andere instellingen te verbannen uit de handel in financiële middelen. Zo’n ETF is dus niet per sé een stap vooruit.

Wellicht dat een futures ETF de blik veranderd van de SEC. Misschien overtuigt deze ETF om een spot ETF goed te keuren in de nabije toekomst. Hierdoor moet er alsnog bitcoin gekocht worden en vloeit er meer geld in de ‘normale’ markt (wat voor mij een beter alternatief is).

Ook is het mogelijk dat de prijs van een futures ETF net iets boven of onder de prijs van de echte bitcoin beweegt. Het gevolg hiervan is dat mensen bitcoin kunnen verkopen om vervolgens goedkoper in bitcoin futures ETF te stappen of andersom. Hopelijk zorgt deze futures ETF niet voor problemen in de markt, en is dit een ‘stapje achteruit’ om in de toekomst twee stappen vooruit te gaan door middel van spot ETF’s

 

Deel dit artikel
Kasper Wienk

Journalist en crypto analist Kasper hoorde voor het eerst over crypto in 2017. Hij werd enthousiast over alle mogelijkheden die digitale valuta’s kunnen bieden, maar ook het handelen in crypto sprak hem aan. Dat je dat laatste beter kan doen zonder emotie leerde hij op de harde manier; Kasper verloor na zijn eerste investering 80% van zijn portfolio in korte tijd. Dit zorgde er niet voor dat hij de handdoek in de ring gooide, maar dit gaf hem juist de drive om alles van de crypto-markt te begrijpen om hier vervolgens een passief inkomen uit te putten.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie