Simon Bosch Simon Bosch
16/03/2024 21:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2024 21:16

Koersstijging bitcoin loopt opvallend parallel met Nvidia

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Koersstijging bitcoin loopt opvallend parallel met Nvidia

Foto: Michael Vi/Shutterstock

Op Crypto Insiders lees je natuurlijk voornamelijk over cryptocurrencies en blockchains, maar de sector staat nauw in verbinding met andere belangrijke zaken in de wereld. Vandaag de dag is Nvidia niet meer de eerste naam waar je bij bitcoin (BTC) aan denkt, maar het aandeel van deze chipgigant suggereert iets anders. De correlatie tussen de twee is namelijk al ruim een jaar niet zo hoog geweest als nu, en dat zou zorgelijk kunnen zijn.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en Nvidia lopen gelijk

Dat schrijft CoinDesk op basis van zijn eigen indicatoren. De 90-daagse en 52-weekse correlatie tussen bitcoin en Nvidia’s aandeel (beurssymbool: NVDA) is gestegen tot boven de 80 procent. Dat betekent dus dat de koersen van de twee activa voor 80 procent hetzelfde doen.

Bitcoin is sinds afgelopen september hard in waarde gestegen – met ongeveer 200 procent zelfs. De trend is sinds eind januari het meest explosief, sindsdien is de koers met ongeveer 90 procent gestegen. NVDA is iets minder volatiel, en is in diezelfde periode dan ook minder hard gestegen. Toch is Nvidia’s aandeel sinds eind oktober bijna 150 procent meer waard geworden. Dat is dus niet zoveel minder dan bitcoin.

Dit feit is niet per definitie positief, verklaarde Jeremy Grantham, Chief Investment Strategist van vermogensbeheerder GMO. Hij beschrijft de rage rondom AI-aandelen als een ‘bubbel in een bubbel’, die op elk moment leeg kan lopen. AI zou via bedrijven zoals Nvidia ook voor de rest van de aandelenmarkt een bubbel hebben veroorzaakt.

Advertentie

Nvidia populair door AI

Ook voor NVDA geldt dat het sinds begin dit jaar het hardst is gestegen. Volgens analisten komt dat doordat het bedrijf enorm heeft weten te verdienen op de artificial intelligence (AI) trend, want AI-bedrijven hebben massaal serverhardware van Nvidia aangekocht om hun AI-taken op te laten verwerken.

Afgelopen februari maakte het hierdoor een recordwinst bekend. De crypto-industrie is ook niet vreemd gebleven van AI. Er bestaan verschillende AI-tokens die kort na de onthulling van deze kwartaalcijfers allemaal flink stegen.

Ironisch genoeg wilde Nvidia een jaar geleden niets meer weten van crypto, althans niet meer van crypto mining. Voorheen maakte het namelijk mininghardware, maar daar is het nu mee gestopt.

Nvidia is met een marktwaarde van zo’n 2,2 biljoen dollar één van de grootste bedrijven ter wereld, en al helemaal één van de grootste hardwarebedrijven ter wereld. Daarmee is het zelfs meer waard dan bitcoin, waarvan de marktwaarde afgelopen week piekte rond 1,45 biljoen dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie