Kredietbeoordelaars kunnen banken die Bitcoin-futures verhandelen downgraden

Kredietbeoordelaars kunnen banken die Bitcoin-futures verhandelen downgraden als deze financiële producten in de komende maanden een groeiend volume blijven laten zien.

Het financiële magazine Risk meldt dat alle drie de grote kredietbeoordelaars, Standard and Poor’s, Moody’s en Fitch, hun bezorgdheid geuit hebben over het toenemende volume in de markten voor BTC-futures, die momenteel beschikbaar zijn op de gereguleerde Amerikaanse beurzen CME en CBOE.

Het volume op deze markten is gestaag gegroeid sinds de lancering in december vorig jaar en het handelsvolume van de BTC-futures heeft in een enkele handelssessie de $670 miljoen overschreden. Dit toenemende volume heeft ertoe bijgedragen dat deze ontluikende beleggingscategorie legitiem is geworden, maar het heeft er wel voor gezorgd dat kredietbeoordelaars zich zorgen maken dat banken onnodig kredietrisico nemen.

Hoewel het vooralsnog te laag is om tot echt grote zorgen te leiden, zeiden kredietbeoordelaars dat, vanwege de volatiliteit van de BTC-prijs, het volume van de BTC-futures een reden kan zijn om de kredietwaardigheid van banken die ze verkopen, te verlagen.

Nathan Flanders, hoofd van niet-bancaire financiële instellingen bij Fitch Ratings, zei het volgende:

De impact op ratings is iets waarvan we denken dat het misschien niet volledig gewaardeerd wordt door de markt en iets dat de monitoring in de toekomst rechtvaardigt. Als de nominale materialiteit toeneemt, zal dat de mate van onze dialoog met de banken gaan vergroten. Voor banken, hoewel ze zeggen dat ze niet direct betrokken zijn bij het verhandelen van cryptocurrencies als clearing members, genieten ze een zekere mate van blootstelling, of ze het nou leuk vinden of niet.

Kredietbeoordelaars kennen kredietbeoordelingen, vaak met letters (waarbij AAA het hoogst en D het laagst haalbare is), toe aan banken om het risico dat ze hun schulden niet nakomen te meten. Banken waarvan de ratings worden verlaagd, kan het moeilijker gemaakt worden om toegang te krijgen tot financiering en kunnen ook met een hoger vereist onderpand geconfronteerd worden, waardoor het kredietbedrag dat zij aan hun klanten kunnen verstrekken, wordt beperkt.

De vijandige houding tegenover BTC-futures staat niet los van Fitch. Ana Arsov, managing director bij Moody’s, zei dat het verkopen van BTC-futures als een “credit negative” wordt beschouwd bij het bepalen van de rating van een bank, hoewel het risico niet groot genoeg is om een materiële impact te hebben. Arsov:

Als een bank een grote onderneming zou opzetten om cryptocurrencies te verkopen, zou dat een credit negative zijn. Zoals bij elke activaklasse kan er, als er een nieuwe risicoconcentratie is waarvan wij denken dat het ongepast is, een neerwaartse druk op de ratings gecreëerd worden. We zien dat risico echter niet als bedreigend.

Thierry Grunspan, director of global financial institutions ratings bij Standard & Poor’s, was het eens met de deze beoordelingen hoewel hij wel benadrukte dat het risico “voorlopig nog erg ver weg” was:

Voor de clearing members die cryptocurrencies verhandelen, is er duidelijk een direct effect. Als volumes exploderen betekent dit dat sommige van hun hedgefonds-klanten zwaar handelen, dus dat brengt extra risico’s met zich mee. De link is direct.

Maar hoewel ze vooralsnog ver weg lijken, zouden die risico’s relevanter kunnen worden naarmate meer bedrijven crypto-derivaten uitbrengen.

CBOE heeft haar wens om om meer cryptocurrency-producten op de markt te brengen nooit verborgen, en CME heeft volgens velen de eerste stappen richting het lanceren van een markt voor Ethereum-futures gezet. NASDAQ is ondertussen, naar verluidt, haar eigen BTC-futures aan het ontwikkelen en heeft gezegd een eigen cryptocurrency-exchange te willen beginnen.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
SATOS
€30.362,10 Kopen
1
Bitvavo
€29.816,40 Kopen
2
Bitcoinmeester
€30.063,70 Kopen
3
Litebit
€30.094,50 Kopen
Meer nieuws

Anchorage wordt allereerste nationale cryptocurrency bank in de VS; “een grote verschuiving”

Groot nieuws in de crypto sector: Anchorage, een cryptocurrency custodian of bewaardienst, kondigt op 13 januari aan dat het nu het eerste crypto-bedrijf is...

Man die 7.500 bitcoins (BTC) weggooidde biedt nu $72 miljoen om ze terug te vinden

James Howells, de Brit die in 2013 per ongeluk een harde schijf met 7.500 bitcoins (BTC) weggooide, gaat het nog een keer proberen om...

Duits bedrijf gebruikt Stellar (XLM) voor uitgifte van €20 miljoen aan obligaties

Het is altijd mooi om te zien wanneer de traditionele financiële wereld een blockchain-netwerk gebruikt en dus de nieuwe technologie adopteert! Het Duitse Vonovia,...

Bitcoin (BTC) is wat het internet wil zijn, zegt Twitter CEO Jack Dorsey die verbod op president Trump toelicht

President Donald Trump is de afgelopen dagen van meerdere sociale mediaplatformen verbannen, waaronder Facebook, Instagram, YouTube en Twitter. Na de recente bestorming van het Capitool...

XRP is geen effect volgens Japanse toezichthouder, Grayscale ontbindt XRP fonds vanwege Ripple rechtszaak

De financiële toezichthouder van Japan, de Financial Services Agency (FSA), beschouwt XRP (XRP) niet als een security, oftewel effect. Dat zou de FSA aan...

Polkadot (DOT) bereikt nieuwe all-time high, maar wat voor een project is het eigenlijk?

Zoals vanochtend gelezen kon worden steeg polkadot (DOT) de afgelopen 24 uur flink in waarde. De altcoin was hiermee de grootste stijger van de...