Rico Engelbarts
13/06/2018 14:46 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2018 14:46

Kredietbeoordelaars kunnen banken die Bitcoin-futures verhandelen downgraden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Kredietbeoordelaars kunnen banken die Bitcoin-futures verhandelen downgraden als deze financiële producten in de komende maanden een groeiend volume blijven laten zien.
Het financiële magazine Risk meldt dat alle drie de grote kredietbeoordelaars, Standard and Poor’s, Moody’s en Fitch, hun bezorgdheid geuit hebben over het toenemende volume in de markten voor BTC-futures, die momenteel beschikbaar zijn op de gereguleerde Amerikaanse beurzen CME en CBOE.
Het volume op deze markten is gestaag gegroeid sinds de lancering in december vorig jaar en het handelsvolume van de BTC-futures heeft in een enkele handelssessie de $670 miljoen overschreden. Dit toenemende volume heeft ertoe bijgedragen dat deze ontluikende beleggingscategorie legitiem is geworden, maar het heeft er wel voor gezorgd dat kredietbeoordelaars zich zorgen maken dat banken onnodig kredietrisico nemen.
Hoewel het vooralsnog te laag is om tot echt grote zorgen te leiden, zeiden kredietbeoordelaars dat, vanwege de volatiliteit van de BTC-prijs, het volume van de BTC-futures een reden kan zijn om de kredietwaardigheid van banken die ze verkopen, te verlagen.
Nathan Flanders, hoofd van niet-bancaire financiële instellingen bij Fitch Ratings, zei het volgende:

De impact op ratings is iets waarvan we denken dat het misschien niet volledig gewaardeerd wordt door de markt en iets dat de monitoring in de toekomst rechtvaardigt. Als de nominale materialiteit toeneemt, zal dat de mate van onze dialoog met de banken gaan vergroten. Voor banken, hoewel ze zeggen dat ze niet direct betrokken zijn bij het verhandelen van cryptocurrencies als clearing members, genieten ze een zekere mate van blootstelling, of ze het nou leuk vinden of niet.

Kredietbeoordelaars kennen kredietbeoordelingen, vaak met letters (waarbij AAA het hoogst en D het laagst haalbare is), toe aan banken om het risico dat ze hun schulden niet nakomen te meten. Banken waarvan de ratings worden verlaagd, kan het moeilijker gemaakt worden om toegang te krijgen tot financiering en kunnen ook met een hoger vereist onderpand geconfronteerd worden, waardoor het kredietbedrag dat zij aan hun klanten kunnen verstrekken, wordt beperkt.
De vijandige houding tegenover BTC-futures staat niet los van Fitch. Ana Arsov, managing director bij Moody’s, zei dat het verkopen van BTC-futures als een “credit negative” wordt beschouwd bij het bepalen van de rating van een bank, hoewel het risico niet groot genoeg is om een materiële impact te hebben. Arsov:

Als een bank een grote onderneming zou opzetten om cryptocurrencies te verkopen, zou dat een credit negative zijn. Zoals bij elke activaklasse kan er, als er een nieuwe risicoconcentratie is waarvan wij denken dat het ongepast is, een neerwaartse druk op de ratings gecreëerd worden. We zien dat risico echter niet als bedreigend.

Thierry Grunspan, director of global financial institutions ratings bij Standard & Poor’s, was het eens met de deze beoordelingen hoewel hij wel benadrukte dat het risico “voorlopig nog erg ver weg” was:

Voor de clearing members die cryptocurrencies verhandelen, is er duidelijk een direct effect. Als volumes exploderen betekent dit dat sommige van hun hedgefonds-klanten zwaar handelen, dus dat brengt extra risico’s met zich mee. De link is direct.

Maar hoewel ze vooralsnog ver weg lijken, zouden die risico’s relevanter kunnen worden naarmate meer bedrijven crypto-derivaten uitbrengen.
CBOE heeft haar wens om om meer cryptocurrency-producten op de markt te brengen nooit verborgen, en CME heeft volgens velen de eerste stappen richting het lanceren van een markt voor Ethereum-futures gezet. NASDAQ is ondertussen, naar verluidt, haar eigen BTC-futures aan het ontwikkelen en heeft gezegd een eigen cryptocurrency-exchange te willen beginnen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement