Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
21/07/2023 04:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:33

Langetermijn optimisme in Bitcoin blijft groot onder beleggers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los problemas de Binance: Una ayuda para Bitcoin, según Cathie Wood

Foto: Shutterstpck/Camilo Concha

Hoewel er veel bullish signalen zijn, lijkt Bitcoin (BTC) zich niet uit de $30.000 regio te kunnen onttrekken. Al weken beweegt de BTC koers zich horizontaal. Het zorgt er langzamerhand voor dat het enthousiasme omkeert. Volgens on chain data van analyse platform Glassnode blijkt dat we in de korte termijn een prijsdaling kunnen verwachten. De langetermijn lijkt er nog steeds positief uit te zien.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Verkoopdruk korte termijn investeerders

Het gaat om een aantal statistieken die van belang zijn. De eerste is de short-term holder SOPR ratio. Deze ratio berekent of mensen winst of verlies hebben gemaakt op hun munten. Het kijkt naar de prijs van de munten toen ze voor het laatst werden verplaatst en vergelijkt dit met de prijs toen ze werden verkocht. 

Wat opvalt is dat 88% van alle kortetermijn investeerders op een winstgevende positie staat. Het kan erop wijzen dat de markt in een opwaartse trend (bullish trend) zit, omdat de meeste investeerders winst maken op hun investeringen. Dit kan echter ook potentiële risico’s met zich meebrengen, omdat deze investeerders mogelijk geneigd zijn hun winsten veilig te stellen door ze te verkopen, wat kan leiden tot een verhoogde verkoopdruk op de markt.

Figuur: Bitcoin short-term holder SOPR ratio (bron: Glassnode)
Advertisement

Langetermijn investeerders verkopen niet

Een belangrijke indicator voor de langetermijn prijsontwikkelingen van bitcoin is de Net Realized Profit/Loss (NPL) metriek. Het is een on-chain indicator die in de cryptocurrency analyse wordt gebruikt om het netto winst- of verliesbedrag te berekenen dat door alle deelnemers aan het netwerk is gerealiseerd op een bepaalde dag. Uit onderstaande grafiek kunnen we lezen dat de netto gerealiseerde winst/verlies metriek een merkbaar verschil toont in de niveaus van het nemen van winst tussen de bullish fase en de huidige marktomstandigheden. Ondanks de prijsstijging in de eerste helft van 2023 blijken langetermijnbeleggers zich te onthouden van verkopen.

Figuur: Bitcoin Realized Profit/Loss grafiek (bron: Glassnode)
Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving om de hoek

Ondanks de huidige horizontale prijsbeweging verwachten veel investeerders een stijging van de BTC prijs als de halving van start is gegaan. Het stock-to-flow (S2F) model van PlanB laat zien hoe de halvering van Bitcoin de prijs beïnvloedt. De basis van de theorie is dat de prijs van een activum stijgt naarmate het schaarser wordt. Dit gaat meestal eerst gepaard met een periode van onderwaardering. Daarna begint de bullmarkt, overstijgt de prijs de daadwerkelijke waarde en volgt er een correctie.

Figuur: Stock-to-flow model (bron: Jesse Myers)
Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement