Kevin Schijven Kevin Schijven
12/11/2021 14:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2021 14:14

Langverwachte Bitcoin (BTC) update “Taproot” lanceert wellicht al dit weekend, wat gaat er gebeuren?

Nieuws
Langverwachte Bitcoin (BTC) update “Taproot” lanceert wellicht al dit weekend, wat gaat er gebeuren?

Taproot, een langverwachte update voor het Bitcoin (BTC) netwerk, lanceert waarschijnlijk nog dit weekend. De verwachting is dat de zogenaamde soft fork zal plaatsvinden op block 709.632.

Het is de grootste upgrade voor het Bitcoin netwerk sinds de Segregated Witness (SegWit) update van augustus 2017, waarmee het Lightning Network werd geactiveerd en tot de creatie van bitcoin cash (BCH) leidde. Taproot werd voorgesteld door Gregory Maxwell, voormalig CTO van Blocksteam en 90% van miners stemden afgelopen juni voor de implementatie ervan.

Maar wat doet Taproot eigenlijk? Kortgezegd verbetert het smart contracts functionaliteiten op het Bitcoin netwerk om de privacy, schaalbaarheid en beveiliging van transacties te verbeteren. Dat wordt gedaan door zogenaamde Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST) te combineren met Schnorr Signatures. Schnorr Signatures kunnen zogenaamde multiple signatures combineren in een enkele transactie.

Hierdoor worden verschillende soorten transacties op Bitcoin, of dat Lightning Network transacties zijn, of complexe smart contracts zijn, niet meer te onderscheiden van elkaar of zelfs van basis transacties. Dat (her)introduceert weer een grote mate van privacy op Bitcoin, waarvan het gebrek de laatste tijd veel kritiek ontving.

Daarnaast bestaat de soft fork uit nog meer bitcoin improvement proposals (BIPs), zoals Tapscript en Pay-to-Taproot (P2TR), verbeteringen van de programmeertaal om de bovenstaande update te ondersteunen. Dat begint het verhaal wel erg technisch te maken, maar er zijn inmiddels genoeg bronnen online te vinden over de Taproot update voor geïnteresseerden.

De markt hoopt natuurlijk dat Taproot de koers van bitcoin verder omhoog kan duwen. Veel analisten zijn echter van mening dat de update wellicht al in geprijsd zit en bijdroeg aan de recente all-time high (ATH) van $69.000. De bitcoin koers begint op het moment van schrijven echter wat instabiel uit te zien en zakt naar $64.000. Gaan we snel weer opleving zien of volgt eerst een verdere correctie?

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie