Het bizarre verhaal van Michael, die €23 miljard in crypto verloor.
Foto: Jarretera/Shutterstock
Een Amerikaanse man met de naam Michael Mancil Brown was ooit een van de rijkste bitcoin-holders ter wereld. In de tijd dat de bitcoin-prijs nog slechts centen bedroeg wist Brown er vroeg bij te zijn. Hij wist tonnen van de crypto te verkrijgen, maar verloor alles door zijn eigen schuld. De man leefde namelijk een dubbel leven, en bleek helemaal niet zo netjes te zijn als hij zich voordeed.
Brown zijn 14 jaar oude verborgen rijkdom in bitcoin
Michael Brown, actief onder de naam KnightMB, was in 2010 een van de eerst bitcoin whales. Hij wist gratis blokken bitcoin (BTC) te minen ter waarde van 50 BTC. Op deze manier wist Brown in een rijtje te komen waar vele alleen van kunnen dromen. Zo stond hij op plek zeven als rijkste persoon in bitcoin. Hij was toen in het bezit van meer dan 300.000 BTC.
Daarmee mocht KnightMB zijn naam aanschouwen in een rijtje met Satoshi Nakamoto, de bedenker en oprichter van de grootste crypto. De heer Brown kwam zelfs met Satoshi in contact, zo’n veertien jaar geleden. De nog altijd anonieme oprichter had tegen de miljoen bitcoin in zijn bezit.
Om maar eens aan te geven hoe vroeg hij erbij was: je kent vast het bitcoin pizza verhaal wel. Een man uit de Verenigde Staten genaamd Laszlo Hanyecz kocht in 2010 voor 10.000 BTC twee pizza’s. Een zet waar achteraf vraagtekens bij gezet worden. Brown reageerde humoristisch op het bericht van Laszlo, toen bitcoin inmiddels al gestegen was naar $0,06 per BTC:
“$600 is een goede deal voor pizza lijkt mij?”
Het dubbele leven van Michael Brown
Michael Brown leidde verder een doodnormaal leven. Zijn familie in Tennessee, Amerika dacht dat hij een IT-specialist was. Tevens kwam hij in het nieuws vanwege een dure fiets die hij had gemaakt. Maar er was iets geks aan Michael. Zo claimde hij dat hij wist wie Satoshi was. Hij zei onder andere dat hij “niet kan zeggen of hij levend of dood is.”
Het mysterie rondom Brown leefde voort. Hij had iemand in dienst die claimde dat hij samenwerkte met een lokale bank voor de implementatie voor bitcoin. Ook zei Brown dat zijn werkgevers hem betaalden om bitcoin te minen. Via hun servers wist hij al snel meer dan 370.000 BTC te generen, aldus Brown.
Maar de werkgevers van Brown zagen er geen toekomst in. Michael wist hen te overtuigen om het project voor slechts $5.000 aan hem te verkopen. Op die manier werd hij de officiële eigenaar van alle 370.000 BTC voor $0,01 per munt. Vanaf dat moment verdween hij.
Van bitcoin-miljardair tot veroordeelde crimineel
De prijs van bitcoin bleef doorstijgen. De waarde van Browns BTC was al ver boven de miljoen. Er was nog altijd geen enkel signaal van Brown. Al gebeurde er achter de schermen een hoop in zijn leven. Eerder, in 2009, werd hij namelijk al binnengevallen door de Secret Service. De Amerikaanse autoriteiten deden onderzoek naar de bitcoin-miljonair.
Hij werd gezocht vanwege een losgeldschandaal waarbij een belangrijk presidentskandidaat betrokken was. De Amerikaanse overheid beschuldigde hem van afpersing. Hij zou de belastingaangifte van Mitt Romney hebben gestolen en vroeg daar een losgeld bedrag voor van $1 miljoen.
Romney, inmiddels 77 jaar, was politicus voor de Republikeinse Partij en was verkiesbaar in het jaar 2008. In die tijd was dit schandaal groot bitcoin-nieuws. Brown kwam zelfs op de TV om te verklaren dat hij onschuldig was. Maar de politie geloofde er weinig van: zijn computers werden in beslag genomen en Brown werd gearresteerd.
De val van KnightMB: torenhoge boete en gevangenisstraf
Er werd bewijs gevonden tegen Michael. De politie konden hem via een harde schijf linken aan de belastingzaak rondom Romney. In 2016 werd KnightMB veroordeeld voor zijn misdaad. Hij moest $200.000 betalen en zat drie jaar vast in de gevangenis.
Amper een jaar later slaagde Brown erin om zijn straf te herzien. Hij beweerde dat niet hij maar andere via zijn computer de misdaad pleegde. De poging mislukte echter. Brown vertelt dat de kosten van de rechtszaak hem met vrijwel niks achterlieten. Of hier nog iets van zijn bitcoin tussen zit, blijft een raadsel. Zijn vermogen van toen heeft inmiddels een waarde van $23 miljard.
Maar waar blijft die crypto bullrun nou?
In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt?