Max Duiker Max Duiker
31/05/2024 11:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2024 23:06

Man vindt $3 miljoen aan bitcoin terug door wachtwoord te laten kraken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Man vindt $3 miljoen aan bitcoin terug door wachtwoord te laten kraken

Foto: Tada Images/Shutterstock

Een man heeft met dank aan twee onderzoekers het wachtwoord van zijn cryptowallet dat hij sinds 2013 had verloren teruggevonden. Deze wallet bevatte ruim 43 bitcoin (BTC), met een waarde van bijna 3 miljoen dollar.

Beschadigd bestand zorgde voor verlies het wachtwoord

Een van de onderzoekers was Joe Grand, een bekende hacker die eerder ook verloren bitcoin uit een Trezor-wallet heeft teruggevonden. In een video legt Grand uit hoe hij en een vriend een kwetsbaarheid in de wachtwoordgenerator RoboForm gebruikten om toegang te krijgen tot de portemonnee. De kwetsbaarheid is inmiddels verholpen.

Het wachtwoord voor de cryptowallet werd in 2013 door een anoniem persoon gecreëerd door gebruik te maken van de wachtwoordgenerator RoboForm. Dit programma maakt een uniek wachtwoord aan.

De anonieme persoon, genaamd Michael, wilde toendertijd uit veiligheidsoverwegingen het wachtwoord liever niet in RoboForm bewaren, maar koos ervoor om deze in een versleuteld bestand op te slaan. Maar een beschadiging van het bestand had als gevolg dat Michael vervolgens de toegang tot zijn BTC verloor.

Kwetsbaarheid in het programma

Grand werd door Michael in 2022 om hulp gevraagd. Daarnaast riep hij ook de hulp van zijn vriend Bruno in om hem te helpen de software van RoboForm te kraken. De twee ontdekten een kwetsbaarheid in de wachtwoordgenerator van RoboForm voor “willekeurige nummers”.

Die generator koppelde wachtwoorden aan de specifieke datum en tijd op de computer van de gebruiker. Hoewel de kwetsbaarheid al in 2015 al door RoboForm was gedicht, werkte deze nog steeds voor wachtwoorden die vóór die tijd waren aangemaakt.

De exacte datum van de aanmaak van zijn wachtwoord kon Michael zich niet herinneren, maar Grand en Bruno konden wel een bitcoin-storting op 13 april 2013 achterhalen.

De twee onderzoekers hebben vervolgens tests uitgevoerd met specifieke tijd parameters en talloze wachtwoorden geprobeerd totdat ze uiteindelijk het juiste wachtwoord wisten te achterhalen. Grand en Bruno kregen als vergoeding voor hun werk een deel van de bitcoin.

Michael heeft, nadat hij een klein deel van zijn bitcoin heeft verkocht, nu 30 BTC met een waarde van ongeveer 2 miljoen dollar over. Hij heeft Wired medegedeeld dat hij van plan is zijn bitcoin te behouden totdat de koers van bitcoin op 100.000 dollar staat.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie