Roan Egberts Roan Egberts
26/01/2024 18:02 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2024 13:55

Nederlander (23) gezocht voor crypto miljoenenroof, de laatste feiten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock Generate

Meer dan 300 mensen gedupeerd en miljoenen euro’s aan geld verdwenen. Het is een van de grootste crypto fraudezaken ooit in Nederland. Wie is de man uit Hengelo en hoe ging hij precies te werk? Crypto Insiders onderzocht de werkwijze van de 23-jarige Nederlander.

Bitcoin stijgt: wat ons de komende maanden te wachten staat
Bitcoin stijgt: wat ons de komende maanden te wachten staat

Wie is de 23-jarige man uit Hengelo

De man die ervan verdacht wordt honderden Nederlanders geld afhandig te hebben gemaakt, is een 23-jarige man uit Hengelo die rechten studeert. Hij zou kortgeleden nog met de eerste selectie van voetbalclub HSC’21 op trainingskamp gaan naar Turkije, maar meldde zich af. Verder omschrijven mensen in zijn nabije omgeving hem als een ‘crypto-genie’.

Tot nu toe is er niet meer bekend over de man zelf. Wel schrijft een woordvoerder namens de cryptohandelaar dat hij mentaal compleet van slag zou zijn. Ook geeft de woordvoerder aan dat de Hengeloër professionele hulp heeft gezocht en zich laat behandelen. Waar hij zich nu bevindt is echter een mysterie, al lijkt een woordvoerder van de politie inmiddels wel op de hoogte te zijn van zijn verblijfplaats.

De 23-jarige verdachte hield zich bezig met crypto en probeerde hiermee snelle rendementen te halen. Investeerders die hieraan wilden meedoen, moesten minimaal 5.000 euro inleggen. Daarnaast stuurde de man elke maand een mail met daarin een winstoverzicht. Zo konden de investeerders kiezen of ze hun winst wilden laten uitbetalen, of hun winsten opnieuw wilden inleggen.

Advertentie

Meer dan 300 crypto-investeerders de dupe

Advocaat Arjon Tieman, werkzaam bij Damsté advocaten en waar al meer dan honderd gedupeerden zich hebben gemeld, schat in dat zo’n 300 crypto-investeerders in de praktijken van de man zijn getrapt: “Op basis van mailinglijsten houden we rekening met mogelijk driehonderd cryptobeleggers die zijn opgelicht. Maar er zijn ook beleggers die niet op de lijst staan, dus het aantal kan nog verder oplopen.”

Doordat sommige investeerders daadwerkelijk hun winst uitgekeerd kregen, leek het in eerste instantie legitiem. De opvallende winsten gingen vervolgens als een lopend vuurtje rond bij vrienden en familie. Het gevolg was dat nog meer mensen maar al te graag geld inlegden in de crypto-dienst van de verdachte. Een gedupeerde gaf aan dat zo al snel nieuwe klanten zich aanmeldden, mede dankzij de succesverhalen.

Door de opzet werden uiteindelijk honderden Nederlanders het slachtoffer, met miljoenen euro’s schade. Dit komt omdat het in veel gevallen om heel wat meer gaat dan de minimale inleg van 5.000 euro. Tieman heeft bedragen van 35.000 tot 50.000 euro voorbij zien komen, vermenigvuldig je dit met het aantal gedupeerden dan kom je zo al snel aan miljoenen euro’s schade.

Tieman laat in een reactie aan Crypto Insiders weten dat er op 16 januari een informatieavond voor de gedupeerden is georganiseerd. Hier werden zij ingelicht over hoe zij nu verder moeten. Zo wordt hen aangeraden samen een stichting op te zetten, waarna nagedacht kan worden over welke juridische stappen er genomen gaan worden.

Volgens de advocaat is het ook van belang dat er meer informatie wordt verzameld over de situatie. Daarnaast zal er mogelijk naar andere betrokken partijen gekeken gaan worden, zoals de bank en cryptoplatforms van de verdachte. Volgens de advocaat zouden deze partijen namelijk een zorgplicht hebben en aan de noodklok hebben moeten trekken bij het zien van dergelijke bedragen.

Bitcoinmarkt houdt adem in: Mt. Gox verstuurt $2,7 miljard aan BTC
Bitcoinmarkt houdt adem in: Mt. Gox verstuurt $2,7 miljard aan BTC

Hoe de malafide crypto-handelaar te werk ging

Wat we tot nu toe weten is dat er gewezen wordt naar twee mogelijke investeringstactieken, waar hij zich de afgelopen twee jaar mee bezighield.

Het eerste vermoeden is een piramidespel waarbij deelnemers zorgen voor nieuwe deelnemers. Het zit zo in elkaar dat de winst van de investeerder afhangt van de nieuwe deelnemers. De crypto-handelaar heeft zo met het inleggeld van nieuwe klanten de eerste beleggers uitbetaald. Dit is echter nog niet met zekerheid te zeggen. Advocaat Tieman zegt namelijk dat met de informatie die ze nu hebben nog erg vers is, maar dat het wel verdacht veel lijkt op een piramidespel.

Het tweede vermoeden is dat de cryptohandelaar zich bezighield met short traden. Dit is een handelsstrategie die wordt gebruikt om te profiteren van markten met dalende koersen. Zo kun je ervoor kiezen om short te gaan op bijvoorbeeld bitcoin (BTC), wanneer je denkt dat de koerswaarde daalt. Indien de waarde daalt kan je profiteren, maar als deze stijgt moet je de waarde terugkopen tegen een hogere prijs en leidt je dus verlies.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hoe kun jij jezelf beschermen tegen malafide Bitcoin-cowboys?

Als investeerder in crypto of aandelen kan je meerdere dingen doen om jezelf te beschermen tegen malafide crypto-handelaren. Om te beginnen kan moet je jezelf afvragen of gemaakte beloftes realistisch zijn.

Worden bijvoorbeeld hoge rendementen van 50% beloofd, dan moet dit al een waarschuwing zijn. Dergelijke rendementen zijn in de meeste gevallen niet realistisch, en al helemaal niet als deze op korte termijn worden beloofd. Ditzelfde geldt voor zogenoemde giveaway scams waarbij het slachtoffer eerst zelf crypto naar een adres moet sturen met de belofte dat hij of zij het dubbele terug zal krijgen.

Verder komt het vaak voor bij dit soort zaken dat er snel gehandeld moet worden, doordat bijvoorbeeld het geld snel overgemaakt moet worden om meer kans te hebben op hogere rendementen. Ook wanneer je ontwijkende antwoorden krijgt hoe het systeem in elkaar zit, is dit een signaal dat het mogelijk om oplichting gaat.

Meepraten over deze zaak, of heb je vragen over crypto-fraude? Crypto Insiders heeft een actieve gratis community op Telegram waar leden elkaar maar al te graag beschermen tegen malafide praktijken.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadviseur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie