Ivo Melchers Ivo Melchers
26/03/2024 16:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2024 14:15

Nederlanders zijn crypto-sceptisch, brengt Bitcoin halving vertrouwen?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlanders zijn crypto-sceptisch, brengt Bitcoin halving vertrouwen?

Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock

De prijs van bitcoin (BTC) is de afgelopen maanden door het dak gegaan, waardoor het weer enigszins in de belangstelling terecht is gekomen. De all-time high van 2021 is, grotendeels door het succes van bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s), zelfs al verbroken. Retail-investeerders staan echter nog niet bepaald te springen om in te stappen, en ook in ons kikkerlandje blijkt dit het geval te zijn. Brengt de aankomende Bitcoin halving een nieuwe impuls met zich mee?

Coinbase laat met grote stapel pizza’s de kracht van bitcoin zien
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Nederlanders sceptisch, maar aantal crypto-investeerders stijgt

Investeerders.nl heeft in een onderzoek 1.000 Nederlanders ondervraagd over hun affiniteit met crypto. Hieruit blijkt dat, ondanks de forse prijsstijging die bitcoin en de gehele cryptomarkt heeft doorgemaakt de afgelopen tijd, Nederlanders nog altijd maar weinig met crypto te maken willen hebben.

63,7% van de ondervraagden geeft aan niet in crypto te beleggen en dat ook nooit te gaan doen. Verder heeft 29% aangegeven geen vertrouwen te hebben in crypto als investering, en 27% weinig.

De voornaamste reden die de meeste mensen opgeven is een gebrek aan kennis (36%). Daarnaast gelooft 22,5% niet in de mogelijkheid van een positief rendement of is onzeker over hoe ze veilig kunnen investeren (13,5%). Ook meent 14,1% onvoldoende financiële middelen te hebben voor de investering.

Echter heeft bitcoin’s prijsrally wel degelijk nieuwe Nederlandse investeerders aangetrokken. Van de ondervraagde mensen die beleggen in crypto is 1 op de 5 in 2023 of 2024 gestart. Hiervan is weer 1 op de 5 in de eerste twee maanden van dit jaar gestart.

Effect van aankomende BTC halving

Over iets minder dan een maand vindt de volgende Bitcoin halving plaats. De beloningen voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain zullen dan gehalveerd worden, van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. De verlaagde invoer van nieuwe bitcoins heeft in het verleden iedere keer een gigantische bullmarkt teweeggebracht.

Van de in totaal 1.000 respondenten heeft het leeuwendeel aangegeven dat de Bitcoin halving hen niet zal aanzetten tot het investeren in cryptovaluta. 59,50% investeert momenteel niet en gaat dit ook niet doen door de aankomende halving. 6,70% heeft wél geld in crypto zitten, maar gaat niet méér investeren door de halving.

Daartegenover staat een selecte groep van 32 mensen, wat overeenkomt met 3,2% , waarbij de halving wel degelijk een positief effect zal hebben. 2,30% gaat namelijk meer investeren door de halving, en 0,90% gaat beginnen met investeren door het belangrijke evenement.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie