Thom Derks Thom Derks
30/04/2024 13:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/04/2024 12:34

Negatief voor bitcoin: stagflatie-angst in Amerika bereikt kookpunt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Negatief voor bitcoin: stagflatie-angst in Amerika bereikt kookpunt

Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock

Ondanks de agressieve renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) sinds maart 2022 doorvoerde, bleef de economie stabiel. Afgelopen week kwam plotseling een negatieve verrassing in de vorm van het bruto binnenlands product (BBP) voor Q1 2024, dat binnenrolde op 1,6% terwijl een veel hogere score verwacht werd.

Dat zorgt in combinatie met de hoge inflatie voor een potentieel doemscenario in de vorm van stagflatie (hoge inflatie, economische krimp en stijgende werkloosheid). Wat betekent dat voor de bitcoin (BTC) koers?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Stagflatie in de Verenigde Staten

Voordat we bitcoin erbij betrekken is het eerst nog even interessant om de plotselinge angst voor stagflatie onder de loep te nemen.

Afbeelding

De bovenstaande grafiek van Bank of America laat zien hoe er plotseling enorm veel artikelen verschenen waarin men over stagflatie schreef. Daar dragen wij op deze manier natuurlijk ook aan bij, door te schrijven over mensen die speculeren op een periode van stagflatie.

Wellicht zijn de cijfers daardoor wat overdreven en hoeven we ons niet meteen enorme zorgen te maken. De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog altijd extreem krap en ook een economische groei van 1,6% is in principe nog niet dramatisch.

Toch zou het geen enorme verrassing zijn als we alsnog richting een recessie gaan, want we moeten niet vergeten dat de Federal Reserve de meest agressieve rentecampagne ooit achter de rug heeft. Na een decennium van extreem lage rentes, moet de Amerikaanse economie het nu plotseling met een rente van ~5% doen.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers levert dit in potentie een lastig scenario op. We zien nu überhaupt dat de macro-economische situatie weer op de koersen beginnen te drukken. Het begin van 2024 werd gedomineerd door het optimisme over de spot bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s), maar inmiddels lijkt de focus meer te liggen op het inflatieprobleem in de Verenigde Staten.

Daar komt helaas nog een hoop geopolitieke spanning bij (Oekraïne, Midden-Oosten en Taiwan) en ook de zwakke Japanse yen helpt op dit moment niet mee.

Alles bij elkaar zitten we als investeerders in een onzekere tijd en dat is over het algemeen niet goed voor risico-activa. Zeker niet als investeerders “redelijk veilig” 5% kunnen verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Populaire crypto lijkt op de vooravond van een 80% stijging te staan
Populaire crypto lijkt op de vooravond van een 80% stijging te staan
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie