Ivo Melchers Ivo Melchers
23/10/2023 13:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2023 12:17

Nieuwe vondst in zoektocht naar Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuwe vondst in zoektocht naar Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto

Foto: Istvan Csak/Shutterstock

De identiteit van de oprichter van het Bitcoin (BTC) netwerk is al sinds de lancering van het netwerk een groot mysterie. Satoshi Nakamoto is het pseudoniem waaronder de persoon of groep zich schuilhoudt. Met de karige hoeveelheid beschikbare informatie is het een zoektocht naar een speld in een hooiberg. De inmiddels overleden computerprogrammeur Hal Finney wordt door velen bovenaan de lijst van kanshebbers geplaatst. Nieuwe bevindingen verwerpen echter het standpunt dat hij het brein achter Bitcoin is.

MicroStrategy gehackt en vooral één crypto gebruiker betaalt de prijs
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Nieuw bewijs haalt BTC theorie onderuit

Er zijn verschillende redenen waarom mensen Finney verdenken als de oprichter van Bitcoin. Al ver vóór Bitcoin werd geïntroduceerd was hij al zeer actief op het gebied van cryptografie. Op 11 januari 2009, slechts 8 dagen na de lancering van het netwerk, liet hij bovendien al weten de software van Bitcoin te draaien op zijn computer. Op Satoshi Nakamoto na was hij de eerste die op het netwerk was aangesloten. Op 12 januari ontving Finney ook nog eens de allereerste BTC-transactie ter waarde van 10 BTC van Satoshi Nakamoto.

De crypto-pionier heeft zelf altijd ontkend dat hij degene is achter Satoshi Nakamoto. Sinds 2010 was hij niet meer actief op Twitter en 4 jaar later moest hij het leven laten als gevolg van de hardnekkige spierziekte Amytrofische Laterale Sclerose (ALS).

Jameson Lopp, mede-oprichter en CEO van bitcoin-beveiligingsbedrijf Casa, heeft in een blogpost van 21 oktober nieuw bewijsmateriaal gedeeld waaruit blijkt dat Finney’s uitspraken hoogstwaarschijnlijk op waarheid berust waren.

Verschillende e-mails afkomstig van Satoshi Nakamoto vonden namelijk gelijktijdig plaats met een 10-mijl hardloopwedstrijd waaraan Finney meedeed. Specifiek heeft het betrekking op de ‘Santa Barbara Running Company 10 Miler & 5K’, een hardloopwedstrijd dat op 19 april 2009 plaatsvond in het Amerikaanse Californië.

De wedstrijd valt precies samen met enkele e-mails met een tijdstempel tussen Satoshi Nakamoto en Mike Hearn, één van de eerste Bitcoin-ontwikkelaars. Lopp schrijft het volgende hierover:

‘’Satoshi stuurde de e-mail naar Mike om 09:16 uur Pacific Time – 2 minuten voordat Hal over de finish kwam. Gedurende het uur en 18 minuten dat Hal aan het rennen was, kunnen we er vrij zeker van zijn dat hij geen interactie had met een computer.’’

Bitcoin transacties en gezondheidsproblemen

Om de theorie nog meer de grond in te drukken, deelde Lopp ook nog een transactie die is gespot op de blockchain van Bitcoin. Ongeveer 55 minuten nadat het startschot van Finney’s hardloopwedstrijd klonk, deed Satoshi Nakamoto een transactie van 32,5 BTC.

Tot slot toont Lopp ook aan dat Satoshi Nakamoto nog aan de code werkte en actief was op verschillende fora op het moment dat Finney nog maar amper zijn toetsenbord kon gebruiken als gevolg van zijn spierziekte. Lopp citeerde namelijk een post van 22 augustus 2010 van de vrouw van Hal Finney, Fran Finney. Hierin gaf ze aan dat het typ-vermogen al sterk was aangetast van ‘’120 woorden per minuut’’ naar een ‘’trage vingerprik’’.

De bewijzen sluiten echter niet 100 procent uit dat Finney degene is achter Satoshi Nakamoto. Zo zouden er ook  verschillende personen kunnen zijn die zich schuilhouden achter het pseudoniem.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie