Erik Juffermans Erik Juffermans
29/09/2022 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/09/2022 12:00

Nog meer oude bitcoin worden wakker uit winterslaap

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nog meer oude bitcoin worden wakker uit winterslaap

Foto: Talaj/Shutterstock

Afgelopen week werd een bitcoin (BTC) transactie waargenomen van coins die al 10 jaar onaangeraakt in een wallet zaten. Het is niet bekend van wie de coins zijn en waarom ze na zo’n lange tijd weer actief werden, maar er wordt gevreesd dat ze wellicht verkocht worden. In totaal gaat het om ongeveer 510 bitcoins.

PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Prehistorische bitcoin munten

De beweging van de 510 coins werd onlangs opgemerkt door Philip Swift, oprichter van LookIntoBitcoin, een on-chain analyseplatform.

“Vorige week zagen we de beweging van een aantal zéér oude coins. Deze coins hebben geen on-chain activiteit vertoond voor meer dan tien jaar.”

De koers van bitcoin heeft een niveau bereikt dat we voor het laatst zagen aan het eind van 2020. Veel mensen vragen zich nu af  welk effect de lage koers heeft op het doen en laten van lange termijn houders van bitcoin. De data hierover is tegenstrijdig.

Het on-chain analysebedrijf Glassnode meldt dat het aantal bitcoins dat inactief is voor minimaal 5 jaar groter dan ooit is. Maar tegelijk zijn er zeer oude wallets die actief worden na een ‘winterslaap’ van soms wel meer dan 10 jaar.

Het zou dus kunnen betekenen dat sommige van deze prehistorische bitcoin houders geïnteresseerd zijn in het verkopen van coins. Tegelijkertijd groeit het aantal lange termijn bezitters van bitcoin.

Slecht nieuws voor BTC?

Het ontwaken van oude coins hoeft echter niet altijd slecht nieuws te betekenen. Eind vorige maand werden 5 duizend bitcoins actief voor het eerst sinds 2013. Grote bitcoin transacties gaan vaak gepaard met een lokale top voor de bitcoin koers. Dit komt omdat deze transacties vaak een crypto exchange als bestemming hebben met de intentie om de coins te verkopen. Vandaar dat ook deze grote transactie eind augustus veel aandacht kreeg.

De transacties hadden echter geen crypto exchange als bestemming. De 5 duizend bitcoins werden volgens on-chain analisten herverdeeld over meerdere kleine wallets.

Momenteel zijn er ongeveer tweeëneenhalf miljoen bitcoins die al langer dan 10 jaar inactief zijn. Dit is een record en dat betekent dat het aantal bitcoins inactief sinds 2012 groter is dan ooit.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie