Kevin Schijven Kevin Schijven
11/02/2019 18:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 11:08

Overal ter wereld digitale graffiti plaatsen met bitcoin, ook in Amsterdam

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Overal digitale graffiti plaatsen met bitcoin, ook in Amsterdam

Foto: Miroslaw Skorka/Shutterstock

Met behulp van een nieuw augmented reality platform, ondersteund door cryptocurrency, is het nu mogelijk om digitale graffiti te plaatsen via Google Maps in ruil voor bitcoin (BTC), zo meldt crypto-website Hard Fork, onderdeel van The Next Web.
Het platform, genaamd Satoshi’s World, gebruikt een speciale feed van Google Maps, die het mogelijk maakt om tekstberichten, plaatjes en GIFs te zien en te plaatsen voor een klein bedrag in bitcoin.
Mensen kunnen het kleine oranje icoontje (Pegman) overal ter wereld plaatsen en krijgen vervolgens een foto van de plaats te zien in eerste-persoonsperspectief. Op dit beeld kan een willekeurig bericht geplaatst worden voor de prijs van 50 satoshi’s ($0,0018) per karakter. Plaatjes, GIFs en zelfs emoji’s zijn ook mogelijk.
Het duurde maar enkele uren voordat “bitcoin” over het Witte Huis geschreven werd.


Hard Fork heeft zelf ook gebruik gemaakt van de digitale graffiti. Zo kalkten zij “long bitcoin short the bankers” op Amsterdam Centraal station.

Hard Fork had ook contact opgenomen met de ontwikkelaar van Satoshi’s World, Pseudozach. De ontwikkelaar werd gevraagd waarom hij gekozen heeft om het Lightning Network te gebruiken. Pseudozach zegt dat transactiekosten op de traditionele bitcoin-blockchain veel te hoog zijn voor dit soort hele kleine transacties. Tevens is het Lightning Network vele malen sneller:

Ik begon met het vragen van 10 satoshis per teken, en een paar mensen schreven ‘bitcoin’. Dat waren 70 satoshis, dat is vrijwel onmogelijk op de blockchain zelf.

Een andere reden is, Lightning is onmiddellijk, dus ik neem de betaling aan en de gebruiker vernieuwt de pagina en ziet de graffiti meteen. Op de blockchain zouden we eerst op een paar blokken moeten wachten (20-40 minuten).

Verder geeft de ontwikkelaar aan voorlopig nog geen interesse te hebben om de boel te censureren:

Ik ben absoluut niet geïnteresseerd in het censureren of toezicht houden op wat er daar gebeurt, dus ik zal het een tijdje z’n gang laten gaan, maar als er een kans is dat het me in moeilijkheden brengt, zal ik iets bedenken.

Wie het leuk lijkt om hiermee te spelen, kan hier de website vinden.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie