Simon Bosch Simon Bosch
04/12/2022 20:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2022 20:09

Palestijnen wenden zich tot bitcoin door chaos met Israël

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Palestijnen wenden zich tot bitcoin door chaos met Israël

Foto: SashaMagic/Shutterstock

De Gazastrook is al sinds het bestaan één van de meest rumoerige gebieden ter wereld. Israël probeert al jaren om het gebied met een ijzeren vuist rustig te houden, maar vaak is dit tevergeefs. Helaas laait dit conflict weer op. Zoals altijd zoeken mensen een veilige haven, en hier blijken mensen te vluchten naar cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Chaos in de Gazastrook

Dat schrijft de Arabische krant The National. De Gazastrook ligt opnieuw letterlijk in puin nadat de Israëlische luchtmacht raketten heeft afgevuurd op een vermeende wapenfabriek en tunnel van de terroristische organisatie Hamas. De economie doet het te midden van alle chaos net zo slecht. Maar liefst 44% van de bevolking of 2,3 miljoen mensen is volgens schattingen werkloos.

Zoals je kunt verwachten van een quasi-oorlogsgebied is er een groot tekort aan noodmiddelen. De officieel gebruikte valuta in Palestina zijn de Israëlische sjekel (ILS) en de Jordaanse dinar (JOD), die momenteel een relatief lage jaarlijkse inflatie van slechts 5,1% en 5,2% kennen.

Toch is geld schaars, en reguliere producten zijn daardoor duur. De Palestijnse Monetaire Autoriteit mag zelf geen geld uitgeven, en de economie is daardoor zwaar afhankelijk van financiële giften van buiten het gebied. Het is namelijk ook afgesloten van internationale financiële markten, en de Israëlische overheid heeft een enorme invloed op de financiële dienstverleners die nog overeind staan.

Advertentie

Bitcoin voor Palestijnen een uitkomst

Maar de decentrale, online wereld van cryptocurrencies biedt volgens The National een uitkomst. De krant interviewde een aantal inwoners, waaronder Noor. In 2021 werd haar make-up-winkel verwoest. Toen ontdekte ze bitcoin. Sinds de oorlog is geëindigd heeft ze alleen maar dagen gehad met ellende, maar dankzij crypto kon ze een online winkel beginnen.

Toch heeft crypto ook in Palestina nog haken en ogen. Zo zijn exchanges in het gebied gecentraliseerd, waardoor de Israëlische overheid in staat is om opnames en stortingen te pauzeren. Zelfs nu heeft Palestina niet de invloed om bitcoin uit te roepen tot de officiële valuta.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie