Kevin Schijven Kevin Schijven
08/01/2024 09:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2024 11:02

‘Pas op voor FOMO,’ waarschuwt SEC kort voor Bitcoin ETF besluit

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum ETF beslissing weer uitgesteld, waarom aarzelt de waakhond?

Foto: Tada Images/Shutterstock

Pas op voor ‘FOMO’, waarschuwt plotseling de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

FOMO, of ‘fear of missing out’, is de angst om iets te missen. Het is het gevoel dat mensen kunnen ervaren als ze bang zijn de kans voor een investering te missen. Dat kan leiden tot overhaaste en risicovolle beslissingen.

Deze waarschuwing komt op het moment dat de SEC mogelijk op het punt staat een beslissing te nemen over de eerste spot bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) in de VS.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Toezichthouder SEC waarschuwt voor FOMO met crypto

“Zeg “NEE tegen FOMO” (angst om iets te missen). Alleen omdat anderen misschien een bepaalde investering doen, betekent het niet dat het de juiste kans voor jou is,” aldus de SEC.

In een Twitterbericht schrijft de Office of Investor Education van de SEC over de risico’s die gepaard gaan met digitale activa, waaronder cryptomunten, memecoins en NFT’s.

Het is niet de eerste keer dat de SEC deze waarschuwing afkondigt. De eerste keer dat de SEC “Zeg “NEE tegen FOMO”” publiceerde was in een blogartikel in januari 2021. Toen ging de nieuwe bullmarkt net van start.

In de waarschuwing besteedt de SEC ook aandacht aan beroemdheden die crypto promoten. De toezichthouder dringt eropaan om niet blindelings financiële beslissingen te nemen op aanbevelingen van acteurs, atleten, influencers of andere populaire figuren.

“Je ziet misschien je favoriete atleet, entertainer of sociale media influencer deze soorten investeringsmogelijkheden promoten. Hoewel het verleidelijk is, besluit nooit om te investeren op basis van alleen hun aanbeveling,” aldus de SEC.

De SEC heeft over de afgelopen jaren al vaker boetes uitgedeeld aan beroemdheden voor crypto promoties, waaronder Kim Kardashian, Lindsay Lohan, Jake Paul, Floyd Mayweather, Dj Khaled, Akon, Steven Seagal en meer.

In de meeste gevallen hadden ze niet onthuld dat ze stiekem betaald kregen om een bepaalde crypto te promoten. In sommige gevallen ging het zelfs om frauduleuze cryptomunten als ethereum max (EMAX).

Advertentie

Timing van waarschuwing opvallend met aankomende bitcoin ETF

Vooral de timing van deze waarschuwing is merkwaardig. De verwachting is namelijk dat de SEC in de komende dagen haar beslissing bekendmaakt over de eerste spot bitcoin beursfonds in de VS.

De crypto gemeenschap ziet de waarschuwing daarom als een soort vroege bevestiging dat de SEC een spot bitcoin-ETF zal goedkeuren. De verwachting is dat we nog voor 10 januari ons antwoord krijgen of dat ook echt zo is.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie