Thom Derks Thom Derks
28/11/2023 21:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2023 17:26

Renteverlaging in 2024 kan explosieve bitcoin groei veroorzaken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom aanstaande donderdag belangrijk is voor de bitcoin koers

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Op Wall Street is men het met elkaar eens dat het niet lang meer duurt voordat we de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) te zien krijgen. De grote vraag is wanneer de renteverlagingen beginnen en met name HOEVEEL procent de rente in 2024 gaat zakken. Er is tenminste één handelaar op de optiemarkt die inzet op 2,5 procent aan renteverlagingen van de Federal Reserve.

De kans daarop lijkt momenteel klein, want de handelaar betaalde 13 miljoen dollar en kan 200 miljoen dollar verdienen als de rente naar de door hem voorspelde 2,0 procent zakt in 2024.

Maar de grote vraag voor ons is natuurlijk wat deze voorspellingen betekenen voor de bitcoin koers

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat verwacht de markt nu daadwerkelijk van de rente?

De huidige stand van zaken op de futuresmarkt die ziet op de rente die de Amerikaanse centrale bank hanteert is als volgt:

Image

In deze grafiek zien we dat de markt verwacht dat de rente na 18 december 2024 (de laatste rentevergadering van volgend jaar) met 0,974 procent gedaald is vanaf de huidige 5,328 procent. Dat zou dan een rente van 4,353 procent opleveren.

Image

In de bovenstaande grafiek is te zien hoe de markt echter al zevenmaal heeft ingezet op de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank. Wat dat betreft is het nog maar de vraag of de huidige verwachtingen, dat het niet lang meer duurt voor de eerste renteverlaging, ook daadwerkelijk uitkomen.

Dat zal ook afhangen van de ontwikkeling van de inflatie in de Verenigde Staten. Voor nu is de verwachting namelijk dat de consumentenprijsindex over 12 en 60 maanden nog ver boven de doelstelling van de Federal Reserve van 2,0 procent ligt.

De grote vraag is dan ook waarom veel mensen de renteverlagingen al op relatief korte termijn verwachten.

Op basis van deze inflatieverwachtingen zou het nog wel even moeten duren voordat we de eerste renteverlagingen gaan zien… zou de markt dan toch nog inzetten op een recessie in 2024? Daar lijkt het mijns inziens sterk op.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers is het vooral te hopen dat we de zachte landing krijgen waar veel mensen momenteel op hopen. Een zachte landing zou betekenen dat we ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve geen recessie krijgen.

Gezien het verleden, waarin op vrijwel iedere rentecampagne een recessie volgde, lijkt de kans op het ontlopen van een recessie klein.

Maar als we de recessie niet krijgen en daar begin volgend jaar de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF en de bitcoin halving bijkomen, dan kan het jaar 2024 weleens een gigantische knaller worden voor de bitcoin koers.

Mocht er wel een recessie komen, dan verwacht ik een korte terugval, maar op de lange termijn zal het niet zoveel uitmaken. De rente gaat toch wel weer richting het nulpunt, ook vanwege de schier onhoudbare schuldpositie van de Amerikaanse overheid.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie