Ivo Melchers Ivo Melchers
17/02/2023 20:05 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2023 20:05

SEC op oorlogspad tegen crypto, bitcoin stijgt hard na CPI VS

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Amerikaanse SEC legt focus in 2022 op crypto exchanges

Foto: DCStockPhotography / Shutterstock.com

In de afgelopen week werd het meer dan duidelijk dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op oorlogspad is tegen crypto. De bitcoin koers, en tevens de gehele cryptomarkt, heeft dan ook moeten lijden als gevolg van verschillende negatieve headlines in het crypto nieuws. Echter zorgde de publicatie van de Consumer Price Index (CPI) voor een trendommekeer. Een week geleden handelde bitcoin (BTC) nog om en nabij de $23.000, maar op het moment van schrijven ligt de koers zo’n 6% hoger op $24.300

De totale crypto marktkapitalisatie komt uit op $1,1 biljoen en de Fear & Greed Index komt uit op 61 (Greed).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin exchange kraken stopt met staking

De eerste aanval van de Amerikaanse toezichthouder werd geopend op de Amerikaanse crypto exchange Kraken. De cryptobeurs is gedwongen om te stoppen met staking, omdat het hiermee ongeregistreerde effecten aan zou bieden. Daarnaast heeft de cryptobeurs een boete van $30 miljoen betaald aan de SEC.

Advertentie

SEC opent de aanval op stablecoin van Binance

Enkele dagen later kon je tevens lezen dat Binance’ eigen stablecoin het volgende doelwit is van de SEC. Blockchain-bedrijf Paxos, die Binance USD (BUSD) uitgeeft, heeft een zogenaamde ‘Wells notice’ gekregen van de SEC. Dat houdt in dat de SEC van plan is om Paxos aan te klagen, behalve als Paxos binnen 30 dagen kan bewijzen dat de SEC geen gelijk heeft.

Paxos heeft aangegeven dat het gaat stoppen met het uitgeven van nieuwe BUSD-tokens. Echter hebben ze in een statement gezegd dat ze het niet eens zijn met de Amerikaanse toezichthouder en waar nodig de strijd willen aangaan in de rechtszaal.

‘Haastige’ bitcoin-dump leverde Duitse overheid €2,6 miljard op
'Haastige' bitcoin-dump leverde Duitse overheid €2,6 miljard op

Nieuwe CPI cijfers: effect op BTC koers?

Eerder deze week kon je bovendien lezen dat de jaarlijkse inflatie in de Verenigde Staten is uitgekomen op 6,4% – iets hoger dan de verwachte 6,2%. Het is echter wel iets gedaald ten opzichte van de maand januari: de inflatie lag die maand namelijk op 6,5%. In eerste instantie daalde de bitcoin koers, maar hierna vond meteen een behoorlijke stijging van meer dan 3% plaats. Hiermee lijkt een nieuwe trend te zijn ingezet, aangezien de koers inmiddels ongeveer 11% hoger staat dan voorafgaand aan de bekendmaking van de inflatiecijfers. Kunnen we een gelijkwaardig scenario als in 2019 verwachten?

Binance’ BNB token hard onderuit

Zoals eerder benoemd ligt de stablecoin van Binance momenteel onder vuur. Onlangs kon je al in het altcoin nieuws lezen dat Binance coin (BNB), de native crypto van het Binance-ecosysteem, tot onder de $300 was gedaald nadat bekend werd dat Paxos de uitgifte van BUSD had stopgezet. Echter achtervolgt de koers momenteel de rest van de cryptomarkt en is het bezig om eerdere verliezen weer goed te maken. Op het moment van schrijven komt de koers van BNB uit op $311: een lichte daling ten opzichte van een week eerder.

Cardano stijgt na nieuwe update

Op valentijnsdag maakte het team achter Cardano (ADA), Input Output, een nieuwe upgrade bekend die zowel de beveiliging als de interoperabiliteit van Cardano verbetert. De Cardano koers wist sinds de dag van de liefde dan ook flink te stijgen, waardoor het de eerdere daling weer recht wist te zetten. Op het moment van schrijven komt de koers uit op $0,40.

Bitcoin neemt de leiding

De koning der cryptocurrencies, bitcoin, neemt de leiding in de gehele cryptomarkt. Sinds een week geleden staat het met maar liefst 13% in het groen. BTC wist zelfs te stijgen naar een hoogtepunt van $25.250, de hoogste prijs in 8 maanden. Echter werd de koers daar afgewezen en kelderde het vervolgens met meer dan 5% tot $23.350. Benieuwd wat de BTC koers volgende week in petto heeft? Bitcoin is eenvoudig te verhandelen via Anycoin Direct.

Handel bij Anycoin Direct

Wil jij ook eenvoudig en snel jouw favoriete cryptomunten kopen? Maak een account bij de Nederlandse cryptobeurs Anycoin Direct om de eerste €1.500 gratis te kunnen handelen. 

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie