Thom Derks Thom Derks
15/02/2023 15:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2023 15:30

Cardano krijgt ‘Valentijn upgrade’ met deze voordelen voor ADA en DeFi

cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Cardano krijgt 'Valentijn upgrade' met deze voordelen voor ADA en DeFi

Foto: alfernec/Shutterstock

Cardano (ADA) staat al jaren bekend als een veelbelovend project binnen de crypto industrie vanwege de bijzondere manier van werken. Het Cardano van Charles Hoskinson was namelijk het eerste project dat zich vooral baseerde op wetenschappelijk onderzoek bij de bouw van de technologie. Op Valentijnsdag deelde het team achter Cardano, Input Output, een nieuwe upgrade die zowel de beveiliging als de interoperabiliteit van Cardano verbeterd.

Moeilijke tijden voor cardano-bezitters: ruime meerderheid op verlies
  • cardano-ada-logo
    Cardano nieuws

‘Fijne valentijnsdag’

De belangrijkste verbetering die ‘Valentine’, zoals de upgrade heet, naar Cardano brengt is de verhoogde interoperabiliteit, die de samenwerking tussen verschillende blockchains moet verbeteren. Met name op het gebied van ‘decentralized finance’ (DeFi) moet de nieuwe upgrade voor verbetering zorgen.

De upgrade werd begin februari voorgesteld, is daarna razendsnel ingestemd en nu dus al de nieuwe realiteit voor het netwerk van Cardano. “Interoperabiliteit is cruciaal voor de groei van blockchains. Naarmate er meer decentrale applicaties op Cardano verschijnen, is het essentieel dat ze niet gesloten zijn voor andere blockchains”, aldus Input Output in hun bericht over de upgrade.

Zogenoemde ‘cross-chain bridges’ zijn applicaties die het mogelijk maken om transacties te doen tussen verschillende blockchains. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties te bouwen die Cardano verbindt met andere blockchains, wat de gebruikers in kwestie ook toegang geeft tot de assets op andere platforms, die ze dan weer kunnen gebruiken voor applicaties op Cardano.

Advertentie

Decentrale applicaties voor Cardano

Het bijzondere aan decentrale applicaties is dat ze leunen op smart contracts, in plaats van financiële tussenpersonen voor het verrichten van transacties. In principe zou je een transactie op bitcoin ook kunnen zien als een smart contract. De verzender hoeft dit smart contract alleen maar met het netwerk te communiceren, die vervolgens alles verwerken zolang het aan de regels voldoet.

Hetzelfde geldt voor de financiële applicaties die op Cardano draaien. Je kunt hier tegenwoordig leningen mee afsluiten of zelfs geld uitlenen op een decentrale manier. Het protocol regelt alles op de achtergrond en je hoeft hiervoor niet meer op mensen te vertrouwen.

Vooral op het Ethereum van Vitalik Buterin zijn decentrale applicaties met een financieel tintje populair. Andere blockchains proberen daar een graantje van mee te pikken door ook de mogelijkheid te creëren om decentrale financiële applicaties voor hun blockchain te ontwikkelen. Met deze nieuwe upgrade van Cardano wordt het nog eenvoudiger om verschillende blockchains met elkaar te verbinden. Zien we hier de eerste schimmen van de toekomst van de industrie?

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie