Een bitcoin wallet uit het Satoshi-tijdperk is wakker geworden, met miljoenen winst.
Foto: Sudarsan Thobias/Shutterstock
Zo nu en dan komt er wel eens een bericht naar boven waarbij een oude wallet met bitcoin (BTC) na jaren weer actief wordt. Dit keer is het weer raak. Een adres met 250 BTC ter waarde van maar liefst bijna $14 miljoen ontwaakt na 14 jaar. De miner heeft de munten op vijf verschillende adressen opgeslagen en heeft ze nu, na al die jaren, naar vijf nieuwe adressen gestuurd. Er gaan verschillende geruchten rond over de aard van deze transactie en de mogelijke invloed op de rest van de markt.
Speculaties over de oorsprong van de bitcoin
Zulke onverwachte transacties roepen altijd vraagtekens op onder crypto handelaren. Zo gaan er geruchten rond dat deze transactie wel eens iets te maken zou kunnen hebben met Satoshi Nakamoto, de (mogelijke) oprichter van BTC.
Maar niet iedereen is zo lichtgelovig. Zo is het volgens kenners waarschijnlijker te noemen dat een vroege miner de 250 BTC op een harde schijf had staan. Wat de precieze reden van de verplaatsing is, blijft dus vooralsnog onbekend.
De eigenaar van de munten heeft er niet voor niets voor gekozen om de coins na maar liefst 14 jaar te verkopen. En overigens ook niet geheel onverdienstelijk, want op de chart hieronder is te zien hoe de waarde van de 250 BTC de afgelopen 14 jaar gigantisch is gestegen.
Het gaat om een winst van maar liefst 14,02 miljoen dollar. Dat is een rendement dat nauwelijks in procenten is uit te drukken, want minen kostte destijds bijna niets aan stroomkosten. De kosten zullen waarschijnlijk in de centen liggen.
Invloed op de markt
Dergelijke transacties kunnen invloed hebben op de markt, omdat grote investeerders kijken naar wat whales met hun BTC doen. Als stokoude wallets na jaren hun BTC op exchanges willen verkopen, kan dat een mogelijke top van de markt betekenen.
Dit kan ervoor zorgen dat andere grote whales ook overgaan op verkopen, waardoor een domino effect aan verkopen ontstaat. Andersom werkt het natuurlijk ook, als er geen verplaatsingen plaatsvinden door oude wallets, kan er schaarste ontstaan, waardoor de koers juist zal stijgen.
Steeds minder verkrijgbaar op crypto exchanges
Er is steeds minder BTC beschikbaar op handelsplatformen. Met een koers die rond de all time high schommelt, kiezen steeds meer BTC bezitters ervoor om de coins vast te houden.
Dit wordt nog eens aangewakkerd door de recente halving, waardoor er niet 6,25 BTC per blok gemint wordt, maar nog maar 3,125. In het verleden heeft dit ervoor gezorgd dat de koers van BTC pas echt zal stijgen. De houder van deze stokoude wallet zou er dus wellicht verstandig aan doen om de munten nog niet te verkopen.
Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!