Ivo Melchers Ivo Melchers
07/01/2024 21:03 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2024 18:35

Student verliest €100.000 aan bitcoin door stomme fout

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Student verliest €100.000 aan bitcoin door stomme fout

Foto: mooremedia/Shutterstock

Het decentrale karakter van Bitcoin (BTC) stelt gebruikers in staat hun eigen bank te worden. Het biedt individuen de mogelijkheid om volledig eigenaar te zijn en controle te hebben over hun activa. Een keerzijde van dit fundamentele kenmerk van Bitcoin is dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van hun fondsen. Het tragische verhaal van John, een doorsnee student, toont dat een kleine fout tot desastreuze financiële verliezen kan leiden.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin droom vervaagt door één vergeten tas

John is een gewone student die zich in 2012, slechts 3 jaar na het ontstaan van het netwerk, al onderdompelde in de wereld van Bitcoin. Op dat moment nam hij de beslissing om een bescheiden bedrag te investeren in de gedecentraliseerde valuta, waarbij hij in totaal 10 BTC verwierf.

Gedurende 2012 bewoog de prijs van bitcoin tussen grofweg 4,50 en 13,70 dollar. Dit betekent dat de totale investering van John ergens tussen de 45 en 137 dollar lag.

Met het indrukwekkende pad dat de bitcoin koers heeft afgelegd in de daaropvolgende jaren, groeide zijn investering in 2017 uit tot immense omvang. Terwijl zijn financiële toekomst straalde, zorgde een moment van onoplettendheid voor een onverwachte tegenslag.

John had zijn private keys, ofwel de geheime codes die toegang geven tot cryptovaluta, op een USB-stick opgeslagen. De tragedie van John begon met een eenvoudige tas die hij vergat toen hij van de ene naar de andere plek ging. In één klap ging de mogelijkheid om bij zijn 10 BTC te komen in rook op toen hij besefte dat zijn USB-stick zich in die tas bevond.

Met de bitcoin koers rond de 10.000 dollar op dat moment, resulteerde Johns kleine vergetelheid in een verlies van ongeveer 100.000 dollar. Met een huidige bitcoin koers van 44.000 dollar zou zijn stapel zelfs 440.000 dollar waard zijn.

Belangrijke crypto lessen

Het verhaal van John benadrukt de grote mate van verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het ‘zijn van je eigen bank’. Er is geen centrale autoriteit waar gebruikers op kunnen terugvallen in het geval van problemen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun private keys, wat risico’s met zich meebrengt.

Het incident legt de nadruk op de noodzaak  van betrouwbare back-up strategieën voor crypto wallets. Het maken van redundante kopieën van private keys en deze opslaan op veilige locaties zorgt ervoor dat zelfs als één kopie verloren gaat, de fondsen nog steeds toegankelijk en herstelbaar zijn.

Ook wordt het belang onderstreept voorzichtig om te gaan met fysieke items, zoals USB-sticks of hardware wallets, waar crypto-tegoeden op opgeslagen zijn. Het verliezen van de private keys leidt nu eenmaal tot onherstelbare financiële verliezen, en niet iedere crypto-investeerder is zich hier even bewust van.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie