Twitter CEO Jack Dorsey: “ik hoop dat Bitcoin de ‘native currency’ van het internet wordt”

Jack Dorsey, CEO van zowel Twitter als Square, hoopt dat Bitcoin op een dag de eigen currency van het internet zal zijn.

Dorsey deed deze uitspraak tijdens een interview met Elizabeth Stark van Lightning Labs tijdens een praatje rond de open haard op de Consensus 2018 conferentie in New York.

Hij onthulde dat hij opgroeide in St. Louis, Michigan, wat hij beschreef als een “enorme hackersgemeenschap” en dat het ethos dat hij zag toen hij opgroeide, hem heeft geholpen zichzelf te vormen tot de innovatieve CEO van twee grote technologiebedrijven, die hij vandaag de dag is.

Als een grote supporter van Bitcoin, gaf Dorsey toe dat hij de  implicaties van het witboek van Satoshi Nakomoto niet volledig begreep toen hij het voor het eerst las, maar toch gefascineerd was door wat hij erin zag.

Later richtte hij Square, een financiële dienstverlener voor de verwerking van betalingen, op met Jim McKelvey, een glasblazer en voormalig werkgever van Dorsey. Ze ontwikkelden Square als een verwerkingsdienst voor creditcards, maar Dorsey zegt dat het aspect van creditcards van zaken bijkomstig is, omdat het doel was om verkopers te helpen bij het doen van een verkoop en betaling accepteren op elke manier die ze konden, waaraan hij toevoegde:

Wat we aan het doen waren was niet het bouwen van een credit reader […] het hielp hem een verkoop te doen. Elke betaling die over de toonbank komt, zou een verkoper moeten kunnen accepteren. Ze zouden alleen rekening moeten hoeven houden met de verkoop en niet met de currency die gebruikt wordt bij de betaling.

Wat is er veranderd tussen 2014 en 2018?

Dorsey zei dat het belangrijkste dat er voor hem veranderd was dat de participatie van de gemeenschap in Bitcoin groeide. “Het voelde elektrisch” zei hij.

Tijdens een Cash App hack week in januari 2018 stelde Dorsey een doel op om een systeem te bouwen waarbij hij, met de cash cart op Apple Pay, de straat over te steken en een cappuccino te kopen in het café van het Twitter-gebouw met behulp van Bitcoin.

Hij riep de hulp in van zijn ingenieur Mike Brock op de dinsdag van het evenement, met nog maar een paar dagen te gaan.

Ze liepen tegen implementatieproblemen en slaagden er niet in het doel te bereiken voor vrijdag, maar haalden het wel de dinsdag daarop. Daarna werd Brock toegewijd aan het bouwen van Bitcoin binnen Square Cash, waarvan ze zeiden dat het oplossen van het probleem “geweldig” was.

Dorsey verplaatste het project van het zijn van een simpel betaalmiddel naar meer kopen en verkopen.

We voelden dat de koop en verkoop interface die op dat moment bestond niet eenvoudig genoeg was en dat het mensen niet echt de toegang gaf, die we dachten te kunnen geven.

Stark maakte een grapje dat de Cash app “de echte Bitcoin Cash” was, dat niet helemaal viel bij Dorsey, waarna hij het gesprek vervolge over hoe en waarom hij zijn technologie toepaste op de Square Cash app; de P2P-betalingsapp voor mobiele telefoons.

Square is snel en eenvoudig. We wilden dat het zo simpel als een cash app van vandaag zou zijn, maar bovenal wilden we dat het snel zou zijn. We wilden dat het verzenden van geld net zo makkelijk maken als praten.

Aanvankelijk werkten ze ook met het idee om geld te verzenden via e-mail, ook tijdens een hacking-evenement, en ook al werkte het wel concludeerden ze dat e-mail niet de juiste weg was, waarna ze de app maakten, gecombineerd met een bankpas van Visa. Dorsey besprak de implicaties voor het hebben van alternatieve methodes om te bankieren in de moderne wereld en wat het betekende voor financiële vrijheid.

Wat we nu zien is dat mensen het gebruiken als hun bankrekening.

In sommige gevallen gebruiken mensen de app als hun enige bankrekening en hoewel het verlenen van financiële diensten aan mensen zonder bankrekening niet het uitgesproken doel van het project was, boog het team zich erover toen zij de potentiële vertakkingen van hun en vergelijkbare projecten zagen op de financiële ruimte.

Dorsey erkent dat de adoptie van Bitcoin in 2017 een omstreden zet was binnen het bedrijf, maar sprak over zijn persoonlijke overtuigingen over de zaak en waarom hij zo vastbesloten was om het door te laten gaan, waarbij hij twee keer werd onderbroken door applaus vanuit de zaal. Hij zei dat hij gelooft dat de wereld een wereldwijde currency zal hebben en dat hij hoopt dat die currency Bitcoin zal zijn.

Het gaat gebeuren, en dus, als bedrijf en ook als individuen, moeten we leren hoe we kunnen helpen dat te realiseren. Waar ik me als bedrijf het meest zorgen over maak, is dat er zoveel verbazing is over de openheid van de gemeenschap en ik wil er vanuit een bedrijfs standpunt zeker van zijn dat niets dat ooit bedreigt, en wat kunnen we doen om te helpen de gemeenschap het open-bron-karakter van het werk te laten helpen?

Dorsey verklaarde dat hij van mening was dat geen enkele regering of rechtspersoon per definitie Bitcoin of een andere gedecentraliseerde cryptocurrency zou moeten hebben, en erkende dat Square een gecentraliseerd bedrijf was dat profiteerde van de gedecentraliseerde technologie. Hij zei dat het doel was om mensen in staat te stellen om vrijelijk tussen elkaar te handelen en nodigde de gemeenschap uit “ons toe te roepen” over elke misstand of -stap die niet in het belang van de cryptocurrency-ruimte zouden zijn.

Dorsey voorziet een gedecentraliseerd personeelsbestand in de kaarten van zowel Square als Twitter en zegt dat de mega kantoren die ze momenteel hebben voor beide bedrijven een “zaak van het verleden” zijn en dat mensen beginnen te werken op plekken waar ze het meest creatief voelen.

Zou square in onbruik kunnen raken?

Stark vroeg zich af of Square, net als Bitcoin, misschien niet de ultieme oplossing is in termen van P2P-betalingen en cryptocurrency-services, waarop Dorsey openhartig antwoordde: “Ik weet het eigenlijk niet.”

Hij verklaarde dat het inderdaad mogelijk was dat Square zou fungeren als opstap voor toekomstige projecten, maar vindt dat wat ze aan het doen zijn een belangrijke stap in het huidige klimaat is. Dorsey zei dat hij weigert voorspelling van over de komende vijf of tien jaar te doen, zeggende dat het belangrijkste was om geduld te hebben om te wachten en om aan te passen aan de omstandigheden als die komen met een open geest, zeggende:

Het internet verdient een eigen currency. Het zal een eigen currency hebben. Ik weet niet of dat Bitcoin zal zijn of niet maar  ik hoop dat het Bitcoin zal zijn.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€29.331,10 Kopen
1
Bitcoinmeester
€29.586,30 Kopen
2
Litebit
€29.589,70 Kopen
3
SATOS
€29.814,90 Kopen
Meer nieuws

Timo’s take: Bitcoin (BTC) raket krijgt nieuwe brandstof van Joe Biden

De bitcoin (BTC) koers is gedurende de pandemie tot ongekende hoogtes gestegen. De stijging gaat gepaard met een versnellende adoptie van institutionele investeerders die...

Tesla CEO Elon Musk praat weer over bitcoin (BTC), en cryptocurrency scams met zijn beeltenis nemen weer toe

Tesla en SpaceX CEO Elon Musk praat weer over bitcoin (BTC) op Twitter en dat trekt natuurlijk weer veel aandacht. Eerder deze week zei...

Britse financieel adviseur wil bitcoin (BTC) volledig verbieden, succes lijkt onwaarschijnlijk

De Britse financieel adviseur Neil Liversidge, naar verluidt een veteraan in het vak, dringt de Britse regering aan om álle transacties met cryptocurrencies waaronder...

Polkadot schiet XRP langs, is nu 4e grootste cryptocurrency en bereikt samen met Chainlink nieuwe ATH

Polkadot (DOT) begint sterk aan 2021. De totale marktkapitalisatie van DOT is vandaag gestegen naar de vierde plaats qua grootste cryptocurrencies op de markt...

Grayscale koopt direct duizenden bitcoins (BTC) na openen deuren voor nieuwe investeerders

Op 13 januari opende Grayscale de deuren weer voor nieuwe investeerders. Niet lang daarna werd al duidelijk dat de vraag naar bitcoin (BTC) onder...

Bitcoin (BTC) gaat nog steeds naar $400.000 volgens miljardair Scott Minerd, maar geeft waarschuwing

Miljardair Scott Minerd, CIO van Guggenheim Partners, een grote internationale investeringsmaatschappij, zei eind vorig jaar dat bitcoin (BTC) naar $400.000 kan stijgen. Eerder deze week...