Ivo Melchers Ivo Melchers
18/11/2023 14:50 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2023 15:53

Viskoffer gezocht: €220 Miljoen Bitcoin weg na fout van schoonmaakster

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Viskoffer gezocht: €220 Miljoen Bitcoin weg na fout van schoonmaakster

Foto: Voyagerix/Shutterstock

De groep mensen die de waarde van bitcoin (BTC) inzien, wordt vandaag de dag steeds groter. Dit is weleens anders geweest, maar de computerliefhebbers die er als eerste bij waren zijn hier dan ook rijkelijk voor beloond. Clifton Collins was een van de pioniers die al op een koers van 5 dollar de potentie van bitcoin zag. Zijn schoonmaakster heeft hem echter al zijn financiële vrijheid op een wel heel opmerkelijke manier afgenomen.

Bitcoin whales slaan massaal in 24 uur tijd, sentiment slaat om
Bitcoin whales slaan massaal in 24 uur tijd, sentiment slaat om

Het voordeel van vroegtijdig bitcoin investeren

Collins, een 49-jarige man, ontdekte bitcoin slechts enkele maanden nadat de blockchain in januari 2011 lanceerde. Later dat jaar, en in de eerste maanden van 2012, investeerde hij geld dat hij had verdiend met het kweken van cannabis. Om precies te zijn kocht de man uit Dublin een totaal van 6.000 BTC. Destijds lag de bitcoin koers rond de 5 dollar.

Sindsdien is de koers meerdere malen over de kop gegaan en is de totale waarde van zijn stapel met een weerzinwekkend rendement gestegen tot bijna 220 miljoen dollar.

Advertentie

Een tragische wending: het ongeluk van de schoonmaker

Begin 2017 besloot Collins uit veiligheidsoverwegingen zijn BTC-rijkdom te verspreiden over 12 verschillende wallets met elk 500 BTC.

Wanneer je een nieuwe wallet aanmaakt, genereert de wallet-software een willekeurige reeks van 12 of 24 woorden die samen de seed phrase, ofwel de herstelzin, vormen. De gebruiker wordt gevraagd deze op te schrijven en veilig te bewaren aangezien dit de toegang tot de wallet, en daarmee de opgeslagen bitcoins, herstelt.

Collin printte de seed phrases op een A4-tje die hij vervolgens in zijn huurhuis verborg in de aluminium kap van zijn viskoffer met hengels.

In 2017 werd hij vanwege drugspraktijken voor vijf jaar achter de tralies gezet. Terwijl hij zijn straf uitzat, had de huurbaas een schoonmaakster ingehuurd om het huis te onderhouden. Zonder enige kennis van het fortuin, is de viskoffer naar een stortplaats gebracht en uiteindelijk verbrand.

Je kunt je voorstellen met wat voor gevoel Collins uit de gevangenis kwam nadat hij de bitcoin koers bekeek. Al snel maakte zijn euforische gevoelens plaats voor een enorme lading woede toen hij achter het incident kwam.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Waardevolle bitcoin lessen uit een bittere ervaring

Hoewel het verhaal van Collins erg ongelukkig is, is het verlies van bitcoins een fenomeen dat helaas veel investeerders treft. Dit gebeurt regelmatig doordat mensen eenvoudigweg hun seed phrase kwijtraken.

Alhoewel het voor de eigenaar vanzelfsprekend de ergste nachtmerrie is, draagt het bij aan het concept van de schaarste van bitcoin. Elke verloren bitcoin vermindert namelijk effectief de beschikbare voorraad.

De zaak benadrukt het belang van het veilig bewaren van seed phrases die een cruciale back-up vormen tot jouw crypto-vermogen. Bitcoin stelt mensen in staat hun eigen bank te zijn, maar hier komen de nodige verantwoordelijkheden bij kijken. Er is geen centrale partij waar je op terug kunt vallen en dus is het van groot belang zorgvuldig te werk te gaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Advertentie