Erik Juffermans Erik Juffermans
06/12/2023 13:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2023 13:28

Volgt Bitcoin het voorbeeld van goud? Goud naar recordhoogte

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El oro se dispara a la tasa más alta jamás medida, se bate un récord

Foto: Aleksandar Grozdanovski/Shutterstock

Gisteren steeg de waarde van goud kortstondig naar $2.147 per ons, oftewel zo’n €63.300 per kilo. Goud noteerde daarmee een nieuwe historische piek. Inmiddels zakte de koers iets in maar het is desalniettemin goed nieuws voor investeerders in het waardevolle edelmetaal. 

De laatste jaren wordt er vaak een vergelijking gemaakt tussen goud en bitcoin (BTC). Zo zouden beide activa waardevast zijn en daarom als een hedge, of bescherming, dienen tegen inflatie. Wat kan de nieuwe nieuwe all-time high van goud ons vertellen over het toekomstige koersverloop van bitcoin? Kunnen we ook nieuwe hoogtes voor BTC verwachten?

Handelsfirma koopt meer dan $1 miljard aan Bitcoin-ETF’s
Handelsfirma koopt meer dan $1 miljard aan Bitcoin-ETF’s

Waarom stijgt goud?

Eerst kijken we even naar de opmars van goud en waarom het gele edelmetaal in waarde is toegenomen. De opmars heeft verscheidene redenen waarvan de voornaamste de huidige economische onrust is. Wereldwijd heeft de economie te kampen met hoge inflatie. Economen zijn bezorgd over een economische recessie. In tijden van zulke economische onzekerheden is goud voor veel investeerders een veilige haven en bescherming tegen inflatie.

Ook heeft onrust in de bankenwereld bijgedragen aan de groeiende interesse in goud. Eerder dit jaar zagen we bijvoorbeeld meerdere Amerikaanse banken in hoge nood verkeren. Zo stortte ook het Zwitserse Credit Suisse in maart in en werd overgenomen door concurrent UBS Group AG. Het krimpende vertrouwen in het bankenstelsel doet de interesse in goud toenemen als veiliger alternatief.

Volgt bitcoin het waardevolle edelmetaal?

Tijdens de bankencrisis eerder dit jaar zagen we echter iets opmerkelijks gebeuren. Niet alleen de vraag naar goud nam toe, maar ook de vraag naar bitcoin steeg sterk. BTC kon in een korte periode met maar liefst 50 procent stijgen. De correlatie met goud was overduidelijk.

Zoals gezegd, noteerde goud op maandag zijn hoogste koers ooit. Mocht bitcoin, als ‘digitaal goud’, in de voetsporen treden van goud, dan ligt een verdere stijging voor bitcoin mogelijk op de loer.

Op moment van schrijven handelt BTC iets boven de $44.000, een luttele 36 procent onder de historische piek van $69 duizend. De tijd zal leren of en wanneer bitcoin in de voetsporen van goud treedt en zijn nieuwe all-time high noteert. De opmars van goud is ongetwijfeld een mooie voorbode voor BTC.

Wil je graag diversifiëren en goud aan je portfolio toevoegen? Misschien is dit wel hét moment. Bij GoldRepublic krijgen nieuwe gebruikers momenteel een mooi aanbod. Wanneer je minimaal 100 euro investeert in goud, platinum of zilver, ontvang je tijdelijk 60 euro aan gratis goud. Deze actie is nog slechts een week geldig tot 12 december, dus mis ‘m niet!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie