Simon Bosch Simon Bosch
15/08/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/08/2023 10:00

Vooral bitcoin populair bij investeerders, blijkt uit nieuwe data

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Vooral bitcoin populair bij investeerders, blijkt uit nieuwe data

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Niet lang nadat crypto-investeringsfondsen in juli explosief zijn gegroeid zagen we de eerste tekenen van krimp weer de kop op steken. Een paar weken geleden werd de kapitaalvlucht nog iets groter, maar twee weken geleden is nog veel meer geld vertrokken. Maar inmiddels zijn we weer getuige van een lichte groei.

Bitcoin crash nu waarschijnlijker dan verdere opmars, zeggen analisten
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto fondsen groeien weer door dalende inflatie

Dat schrijft CoinShares, die elke week monitort hoe zijn eigen beursgenoteerde crypto-fondsen en de belangrijkste fondsen van andere aanbieders ervoor staan. Afgelopen week zijn de gemeten Exchange Traded Products (ETP’s) met 28,5 miljoen dollar gegroeid.

CoinShares denkt dat de groei komt doordat de Amerikaanse inflatie langzaam afkoelt. Dat zorgt voor de hoop dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, kan stoppen met het verhogen van de rentes. Investeerders lijken dit te zien als positief voor risicovolle activa zoals cryptocurrencies.

Zoals meestal kwam het overgrote deel van het geld weer bij bitcoin (BTC) terecht – 27 miljoen dollar om precies te zijn. Ondertussen krompen de ETP’s die short zijn op bitcoin (en dus in prijs stijgen als bitcoin in waarde daalt) met 2,7 miljoen dollar.

Advertentie

Interesse in bitcoin groter, XRP bleef sterk

Ethereum-ETP’s groeiden met 2,5 miljoen dollar. XRP en Solana (SOL) zijn opnieuw sterk gebleven, alhoewel de inflows van respectievelijk 0,5 miljoen dollar en 0,4 miljoen dollar erg beperkt waren. De enige andere altcoin die ook nadrukkelijk in de plus stond was litecoin (LTC), met een groei van 0,1 miljoen dollar. Van de meeste overige coins was er geen verandering.

Twee weken geleden lag de nadruk volgens CoinShares juist erg op altcoins, dat waren namelijk de enige bronnen van groei. Bitcoin-ETP’s zijn toen immers flink gekrompen. De hernieuwde focus op bitcoin van afgelopen week suggereert dat investeerders weer bitcoin verkiezen boven altcoins.

De ETP-aanbieder constateert bovendien dat het totale volume in de markt nog steeds erg laag ligt. Toch was de interesse in crypto groot genoeg om een lichte groei te veroorzaken. Veel betekent de groei nog niet. De groei vertegenwoordigt immers maar 0,08% van het totale bedrag dat de gemeten fondsen beheren, dat ligt namelijk op meer dan 36 miljard dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie