Rico Engelbarts
20/12/2018 15:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 10:20

Voormalig IMF economist sluit na een jaar eindelijk Bitcoin short positie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
voormalig_IMF_economist_sluit_na_een_jaar_eindelijk_bitcoin_short_positie

Het is inmiddels een jaar geleden dat Bitcoin (BTC) haar hoogtepunt wist te bereiken; vorig jaar rond deze tijd was de prijs van BTC zo’n $19.500. Toch waren er ook toen al investeerders die de val van de cryptocurrency zagen aankomen; zo nam voormalig economist bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Pharo Senior Risk Trader Mark Dow kort na de piek een short positie in.
Volgens Dow zou BTC haar groei niet ondersteunen waardoor de prijs zou dalen. Zijn intuïtie werd voornamelijk geprikkeld door de lancering van de handel in Bitcoin-futures. Vandaag sloot Dow zijn short positie af.

Vandaag zeg ik gedag tegen de bitcoin short. Sad! #bitcoin $BTC $XBT.


Ongeveer een week nadat BTC haar piek had bereikt gaf de trader een uitleg over het shorten van BTC; net rond de tijd dat hij zijn positie had geopend:

Ten eerste is Bitcoin zeer volatiel. De volatiliteit op jaarbasis is meer dan 100%, wat betekent dat het dagelijks met meer dan 6% omhoog of omlaag kan bewegen. Ten tweede zijn Bitcoin-uitwisselingen 24/7 open, maar Bitcoin-futures volgen de normale Globex-uren. Ten derde hebben de beurzen een integriteitsrisico (bijvoorbeeld Mt. Gox) en hebben de futures 20% collars. Deze laatste twee factoren vergroten het gat / discontinue prijsrisico voor degenen die de futures verhandelen, hoewel ik vermoed dat deze factoren meer risico voor longposities in Bitcoin-futures vertegenwoordigen dan voor shorts.

voormalig_IMF_economist_sluit_na_een_jaar_eindelijk_short_positie_grafiek
Dow liet Bloomberg weten dat hij al twee keer dit jaar op de positie winst maakte, maar nu heeft de trader eindelijk besloten om de positie helemaal te sluiten. Dow gaf niet aan of dit komt omdat hij een opleving ziet aankomen:

Ik ben klaar. Ik wil niet proberen om dit ding richting nul te vast te houden. Ik wil niet proberen er meer uit te persen. Ik wil er niet over nadenken. Het leek het juiste moment.

Dow verwijst vaak naar Bitcoin als ‘op geloof gebaseerd’. Zo beweert de trader tegen Bloomberg dat de bubbel van vorig jaar grotendeels kwam doordat mensen ‘geloofden’ in het verhaal, wat gepaard ging met een mislukking van veel handelaren om de onderliggende technologie daadwerkelijk te begrijpen.
Ondertussen laat Mike Novogratz, CEO van Galaxy Digital, weten dat er een sterke vraag aan het opbouwen is in de crypto-markt. Volgens hem is de ‘monsterlijke correctie’ inmiddels dus voorbij.
Tevens vergeleek Novogratz de Bitcoin met de dot-com bubbel; volgens de CEO waren beide bubbels wel degelijk gebaseerd op een “écht iets”. Zo heeft het internet de wereld aanzienlijk weten te veranderen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie